Go to Top

Električni avto, ki se uporablja v zasebne namene

Električni avto, DDV, olajšave in boniteta

Električni avto je pogosta investicija poslovnih subjektov. Podjetja se odločajo za nakup tudi zaradi ugodnejše davčne obravnave, ki bo s prihodnjim letom morda še ugodnejša (če bomo dočakali spremembe davčne zakonodaje do konca leta). Poleg davčne olajšave, s katero je omogočeno znižanje davčne osnove, bo električni avto uvrščen med obdavčljive nabave od katerih zavezanci lahko odbijejo vstopni DDV. Boniteta za električni avto, ki ga zaposleni uporablja v zasebne namene je občutno nižja od običajnih osebnih vozil, saj znaša le 0,3% nabavne vrednosti vozila. Če imate morebitna vprašanja glede davkov imamo v našem podjetju tudi odlične davčne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja nas lahko pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si.

Informativni izračun plače

Električni avto kot investicija

Popularnost električnih vozil je v porastu že nekaj let in odločitev podjetij za investiranje oziroma nakup tovrstnega avta je vse pogostejša. Podjetja, ki pri svojem poslovanju potrebujejo službena vozila, jim električni avto pomeni davčno ugodnejšo obravnavo. Prav tako pa gre za prispevek k boljšemu okolju. Nakup električnega vozila se obravnava kot opredmeteno osnovno sredstvo, ki se amortizira in s tem povzroča stroške poslovanja. Najvišja stopnja amortizacije po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) je 20 odstotkov, kar predstavlja pet let. Poleg navedenega lahko podjetja uveljavljajo davčno olajšavo za investicijo v električni avto v višini 40 odstotkov nabavne vrednosti.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

davčno svetovanje

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Prikaz vplivov na obdavčitev, če je električni avto investicija podjetja:

Nabavna vrednost 53.000 evrov (plus DDV 11.660 evrov)

(subvencija Eko sklada za novo vozilo 4.500 evrov)

Davčna olajšava za nabavo osnovnega sredstva 25.864 evrov

Amortizacija po stopnji 20 odstotkov letno 1.077,67 evrov (mesečno)

 

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Uporaba vozila v zasebne namene

Kadar se električni avto da na razpolago zaposlenemu ali njegovemu družinskemu članu je potrebno skladno z Zakonom o dohodnini (Zdoh-2) obračunati boniteto. Od prejšnjega leta dalje (01.01.2020) velja novost za obračun bonitete. Ta predstavlja osnovo le 0,3 odstotka nabavne vrednosti električnega vozila. Za preostala osebna vozila še vedno velja, da je osnova za obračun bonitete 1,5 odstotka nabavne vrednosti sredstva. Službeni električni avto, ki je dan na voljo tudi v privatne namene, povzroči obdavčitev fizične osebe, saj se tretira kot drug dohodek iz delovnega razmerja.

Informativni izračun za normirance

Prikaz izračuna bonitete za električni avto, dan v zasebne namene:

Nabavna vrednost 53.000 evrov (plus DDV 11.660 evrov)

Izračun osnove za davek in prispevke 64.660 * 0,3 % = 193,98 evrov/mesečno

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Primer plače z izračunano boniteto za električni avto (v evrih):

Bruto plača 1.500,00

Boniteta 193,98

Vsi obvezni prispevki 647,10

Akontacija dohodnine 196,43

Neto plača zaposlenega 929,20

Dodatki (prehrana&prevoz) 150,00

Strošek delodajalca 1.922,74

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja