Go to Top

Avto – ga kupiti na podjetje ali ne?

Avto je lahko za podjetje ekonomsko sprejemljiv nakup ob izpolnitvi določenih kriterijev

Avto lahko podjetniki kupijo na podjetje. Ali se to zares izplača pa je bolj komplicirano vprašanje, ki terja dober razmislek – posebej v času, ko smo ponovno izkusili korona-ukrepe. V pomoč glede tega vam je vsekakor lahko naš računovodski servis.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Je avto smiseln glede na dejavnost, ki jo opravljate?

Če vaše podjetje opravlja dejavnost, za katero se potrebuje službeno vozilo, je nakup avtomobila razumljiv. Če ni tako, pa se smotrnost nakupa najverjetneje skriva v izračunu obdavčitve in vzdrževanja.

Podjetniki, za vas spremljamo aktualno dogajanje na področjih pravne zakonodaje, davkov in sprememb v računovodstvu. Želite ostati na tekočem?

E-novice s področja podjetništva so le klik stran

Sledite nam tudi na Facebook in Instagram profilu.

Službeni avto lahko koristite v zasebne namene, vendar …

Na prvi pogled se zdi najbolj praktična rešitev nakup, saj lahko zatem uporabljate kupljeni avto tako za službene, kot za zasebne namene. A tudi v tem primeru boste morali dosledno voditi prevožene razdalje preko potnega naloga. Potni nalog boste morali vedno imeti v službenem vozilu in dokazovati število kilometrov prevoženih v ene in druge namene. Temu se bodo prilagajali tudi sorazmerno davčno priznani odhodki.

Pri zaposlenih, ki bodo uporabljali službeni avto, se bo za zasebno uporabo morala mesečno obračunavati boniteta in temu primerno plačevati prispevke in dohodnino.

Avto: da ali ne – glede na finančne zmožnosti podjetja

Če se podjetje znajde v situaciji, ko ima sredstva za nakup vozila, je odločitev za to vsekakor lažja. A četudi temu ni tako, obstajajo alternative.

Poleg trenutno občutno nizkih obrestnih mer za najem bančnega kredita, so seveda na voljo tudi leasing-i in tudi to alternativo je vredno tehtno preučiti. Tudi izbira med finančnim in poslovnim leasingom oz. najemom je v praksi velikokrat bolj zapletena, saj morate predvideti način poslovanja, ki ga boste imeli za obdobje življenjske dobe vozila. Tudi odločitev glede tega vam lahko najbolje ovrednoti davčni ali računovodski strokovnjak.


Avto kot investicija podjetja ali kot strošek

V primeru, da podjetje kupi osebni avtomobil, pa za nakup vozila ne more uveljavljati davčne olajšave za investiranje. A tudi temu ni vedno tako, saj veljajo izjeme za nakup okolju prijaznega avtomobila na hibridni oziroma električni pogon.

Najbolje se je pred nakupom samim  posvetovati z računovodjo. Tudi glede tega, kolikšna stopnja olajšave vam pripada glede na nakup vozila, če in kdaj pripada odbitek DDV-ja in kolikšen bo upravičen strošek za podjetje.

Četudi se avto v lasti podjetja uporablja za zasebne in poslovne namene, se pri tem lahko obračunavajo upravičeni stroški:

  • Amortizacija (najvišja letna amortizacijska stopnja je 20 %)
  • Vzdrževanje
  • Registracija
  • Servis

Avto – v zasebni lasti

V primeru, ko se vozilo v lastni fizične osebe, zaposlene v podjetju, uporablja v poslovne namene, se med stroške upošteva najvišji (neobdavčljiv znesek) 0,37 evrov na prevožen kilometer.

Če kupite avto – kje vse vam lahko pomaga računovodja

Pri podjetju DATA d.o.o. vam poleg rednega knjiženja potnih nalogov, obračunavanje bonitet zaposlenih, amortizacije in ostalih računovodskih opravil povezanih s strojem, lahko naši strokovnjaki nudijo davčno svetovanje glede najbolj davčno optimalne ureditve lastništva. Naša pravna služba pa vam lahko pripravi kupo-prodajno pogodbo in uredi pravilnike uporabe službenega vozila.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja