Go to Top

Potni nalog – kako ga pravilno izpolniti

Potni nalog mora biti pravilno izpolnjen. V nasprotnem primeru lahko prinaša dodatno plačilo davka, ki doleti tako podjetje kot zaposlenega. Pravilno izpolnjeni potni nalogi torej pomenijo manj stroškov za vaše podjetje, ne glede na to, ali ste ustanovili s. p. ali d. o. o..

Izračunajte si plačo

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Kdaj je potrebno izdati potni nalog in v kakšni obliki?

Potne naloge mora podjetje delavcem izdati pred vsakim službenim potovanjem. Potne naloge je dovoljeno izdajati tako v pisni kot tudi elektronski obliki.

Pooblaščena oseba ali nadrejeni delavcu izda potni nalog za vsako službeno potovanje posebej. Če pa je narava dela taka, da je delavec veliko na poti (npr. trgovski potniki), se lahko izda tudi mesečni potni nalog.

Kilometrina 2023

Kako izpolniti potni nalog?

Potni nalogi kot tudi obračuni potnih stroškov morajo biti pravilno izpolnjeni, da je po 5. in 6. členu Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja lahko povračilo potnih stroškov neobdavčeno. K obračunu potnih stroškov so obvezna priloga dokazila oz. računi povezani z službeno potjo (prevoz, prenočevanje) s katerimi se tudi dokazuje, da je bila službena pot opravljena ali pa z ostalo dokumentacijo, ki je povezana z potmi. Na podlagi omenjenih dokazil se delavcu povrnejo stroški, ki se lahko izplačajo skupaj s plačo ali pa posebej, nujno pa na njegov TRR.

Dnevnice tujina 2023

Dnevnice in kilometrina

Dnevnica predstavlja povprečni strošek, ki naj bi zaposleni imel s prehrano na službeni poti. Pri obračunu dnevnic za službene poti tako v Sloveniji kot v tujini, pa se odštevata tudi kosilo oziroma večerja. Če ima delavec že zagotovljen kakšen obrok, se višina dnevnice zmanjša. Dnevnice si lahko enostavno izračunate s kalkulatorjem:

Informativni izračun dnevnice

Nepravilno napisan potni nalog in davčna inšpekcija

Inšpekcijski nadzor se lahko konča s kaznijo, če:

  • potni nalog ni pravilno izpolnjen,
  • potni stroški niso pravilno obračunani,
  • se na podlagi navideznih potnih nalogov prireja stroške, katere se  izkorišča za druga izplačila.

Pravni nasvetČasovno obdobje za katero mora biti potni nalog hranjen

Podjetje mora potne naloge hraniti deset let, bodisi v fizičnem ali elektronskem arhivu.

Potrebujete računovodski servis? Zagotovite si uspešno poslovanje – pišite nam za ponudbo na data@data.si in se posvetujte z našimi strokovnjaki. 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja