Go to Top

5 vprašanj pred registracijo podjetja

Pred registracijo podjetja se je vsekakor dobro pozanimati in pripraviti na postopek na VEM točki. Referenti Vem točke Data dnevno prejemamo klice bodočih podjetnikov, ki nameravajo registrirati podjetje in imajo pred registracijo podjetja številna vprašanja. Sprašujete nas vse mogoče, iz vprašanj bodočih podjetnikov pa smo za pričujoči prispevek izbrali pet najbolj pogostih vprašanj, ki nam jih zastavljate pred registracijo podjetja in vam v tem prispevku odgovarjamo nanje.

Informativni izračun dohodnine

Pred registracijo podjetja s.p. na VEM točki, me zanima katere dokumente potrebujem?

Za registracijo samostojnega podjetnika oseba na Vem točki potrebuje:

  1. Osebni dokument
  2. Poznati mora svojo davčno številko
  3. Glede na to, kje bo poslovni naslov podjetja, bodoči podjetnik potrebuje za postopek tudi overjeno Izjavo lastnika objekta za s.p., v kolikor sam ni lastnik oziroma vsaj solastnik objekta (ali stanovanja), kjer bo naslov njegovega podjetja. Več v prispevku Vse o izjavi lastnika objekta. V kolikor je bodoči podjetnik je lastnik oziroma vsaj 25 % solastnik objekta (stanovanja), potem izjave lastnika objekta ne potrebuje.

S prijateljem se podajava v podjetništvo in bi skupaj želela registrirati s.p.. Je to mogoče?

Ste pred registracijo podjetja s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Ni mogoče. Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki na trgu opravlja gospodarsko dejavnost. Vedno je lahko le en nosilec samostojne dejavnosti. Lahko pa samostojni podjetnik pri registraciji določi prijatelja za prokurista svojega s.p., ki mu bo pomagal pri poslovanju in bo pooblaščen za določene postopke, ki jih bo opravljal v imenu samostojnega podjetnika.

Prijatelja lahko registrirata vsak svoj s.p. in medsebojno sodelujeta. Lahko eden od obeh registrira s.p. in drugega zaposli v svojem podjetju. Za nasvet, kaj je najbolje zanju, je pred registracijo podjetja dobro povprašati pravnika ali pa davčnega svetovalca.

Ali je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Ni. Izobrazba ni pogoj za odprtje podjetja. Je pa izobrazba pogoj pri opravljanju določenih dejavnosti v okviru podjetja. Če želi podjetnik opravljati frizersko dejavnost, jo lahko samo, če je po izobrazbi frizer. Po registraciji bo pridobil obrtno dovoljenje in dobil ga bo le v primeru, če bo vlogi priložil zaključeno spričevalo frizerske šole. Več o pogojih za opravljanje dejavnosti, si preberite v prispevku Izobrazba za opravljanje dejavnosti.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Ali lahko opravljam različne dejavnosti v okviru podjetja?

Lahko. Podjetnik lahko pred registracijo podjetja ali pri samem postopku registracije izbere tiste dejavnosti s katerimi bo začel pri svojem poslovanju in da, to so lahko tudi različne dejavnosti. Dejavnosti lahko preverite že pred registracijo podjetja. Skratka, v prijavo podatkov za AJPES, se ob odprtju naniza vse dejavnosti s katerimi bo podjetnik štartal v svojem poslu, kajti tudi še po registraciji podjetja, bo lahko prek e-Vem portala sam dodajal dejavnosti podjetja (v kolikor si bo priskrbel digitalno potrdilo) ali pa bo stopil do najbližje VEM točke in mu bo pri postopku brezplačno pomagal referent VEM točke.

Pravni nasvet

Pred registracijo podjetja s statusom popoldanski s.p., me zanima, če lahko v njem zaposlim delavca?

Lahko. Na postopek na VEM točko pride podjetnik. S seboj ima podpisano pogodbo o zaposlitvi s strani delavca in podjetnika. Poznati mora podatek, katero izobrazbo ima bodoči zaposleni v njegovem podjetju s statusom popoldanski s.p.. Referent VEM točke nato pripravi M1 obrazec (prijava v zavarovanje), podjetnik podpiše obrazec in referent ga elektronsko pošlje na zavod za zdravstveno zavarovanje. Priloga M1 obrazca je pogodba o zaposlitvi. Potrdilo o prijavi v zavarovanje, prejme podjetnik na naslov podjetja v nekaj dneh.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja