Go to Top

Poskusno delo – koliko časa največ lahko traja?

Poskusno delo

Poskusno delo je v pogodbi o zaposlitvi zelo pogosto določeno z namenom. Namreč ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi ne delavec, ne delodajalec ne moreta vedeti, kako bo delo delavcu ustrezalo. Prav tako je vprašanje, ali bo delodajalec zadovoljen z znanjem oz. strokovnostjo delavca za opravljanje dela, za katerega se pogodba sklene. Kako dolgo lahko traja poskusno delo? Kaj določa zakon o delovnih razmerjih? Mimogrede, na morebitna vprašanja delovnopravne zakonodaje, so vam na voljo tudi naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja, se lahko naročite na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. na DATI – hitro in enostavno!

Koliko časa največ lahko traja poskusno delo?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 125. členu določa, da lahko poskusno delo traja največ 6 mesecev. Se pa lahko obdobje za poskusno delo podaljša. A to le v primeru, če je delavec v tem času začasno odsoten. Takšno podaljšanje je najbolj smiselno v primeru, če odsotnost delavca traja več časa. V takšnih primerih namreč ni možno primerno oceniti usposobljenosti delavca za delo.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Poskusno delo določajo tudi kolektivne pogodbe

Seveda pa lahko nekatere kolektivne pogodbe določajo obdobje poskusnega dela, ki je krajše. Poskusno delo je na primer v Kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma odvisno od tarifnega razreda, kamor spada posamezno delovno mesto. Za dela od prvega do tretjega tarifnega razreda, lahko poskusno delo traja največ 1 mesec, za dela od četrtega do petega tarifnega razreda pa 2 meseca. Poskusno delo za dela v petem tarifnem razredu lahko traja 3 mesece, v šestem pa 4. Za dela od sedmega tarifnega razreda pa lahko poskusno delo traja 6 mesecev. Tudi Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije določa nekatere posebnosti. V pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas, je lahko trajanje poskusnega dela največ 6 mesecev. V kolikor pa je pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen čas, pa lahko traja poskusno delo največ tretjino časa, za katerega je sklenjena pogodba. A ne več kot šest mesecev. Primer: Pogodba o zaposlitvi je sklenjena za 6 mesecev – trajanje poskusnega dela je največ 2 meseca.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj je treba regres vrniti?

Kaj sledi ob neuspešno opravljenem poskusnem delu?

Nedolgo nazaj smo pisali tudi o tem, ali delavcu pripada odpravnina, v kolikor neuspešno opravi poskusno delo. Več lahko preberete v članku Neuspešno poskusno delo – je treba delavcu izplačati odpravnino? Je pa treba pred morebitno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi (ko je razlog neuspešno opravljeno poskusno delo) seznaniti z oceno dela ter z razlogi, zakaj je bilo poskusno delo neuspešno. Morebitna odpoved pogodbe o zaposlitvi mora biti obrazložena in podana v pisni obliki.

Kaj je treba vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Kaj pa odpovedni rok?

Ko delavec opravlja poskusno delo lahko brez navajanja razloga tudi redno odpove pogodbo o zaposlitvi. Delodajalec lahko na drugi strani prav tako redno odpove pogodbo, v kolikor delavec poskusnega dela ni uspešno opravil. Odpovedni rok je v obeh primerih sedem dni.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja