Go to Top

Neuspešno poskusno delo – je treba delavcu izplačati odpravnino?

Neuspešno poskusno delo in odpravnina

Neuspešno poskusno delo – je potrebno delavcu, ki je opravil neuspešno poskusno delo treba izplačati odpravnino? Podobne delovnopravne dileme vam lahko pomagajo razrešiti naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja nam lahko pošljete povpraševanje preko spletnega obrazca ali pa nas pokličete na 01/600-1530!

Informativni izračun plače

Neuspešno poskusno delo – kaj sploh je poskusno delo?

Zakon o delovnih razmerjih opredeljuje poskusno delo v 125. členu. Poskusno delo traja največ šest mesecev, lahko pa se podaljša v primeru začasne odsotnosti z dela. Sedmi odstavek tega člena določa, da je delavec v primeru, da je bilo opravljeno neuspešno poskusno delo upravičen do opravnine, ki je določena za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Od česa je odvisna višina bolniškega nadomestila?

Kdaj ima delavec pravico do odpravnine?

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Pravica do odpravnine delavcu zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov je določena v 108. členu ZDR-1. Tam neuspešno poskusno delo v povezavi z odpravnino ni omenjeno. Več o tem, kdaj odpravnina delavcu pripada smo sicer pisali v tem članku. Višina odpravnine je odvisna od dolžine delovne dobe pri zadnjem delodajalcu, ki je izplačevalec odpravnine. Daljša, kot je dopolnjena delovna doba, višji je delež osnove. Če je delavec pri delodajalcu zaposlen več kot 20 let, mu pripada 1/3 osnove. V kolikor gre za zaposlitev med 10 in 20 leti, pripada delavcu 1/4 osnove. Če pa je delavec pri delodajalcu zaposlen več kot leto dni (do 10 let) pa mu pripada 1/5 osnove. Osnove za izračun odpravnine pa povprečna mesečna plača, ki jo delavec prejel (oz. ki bi jo prejel, če bi delal) v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Gresta neuspešno poskusno delo in odpravnina »skupaj z roko v roki«?

Delavcu odpravnina pripada, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto. To je potrebno upoštevati tudi, če gre za neuspešno poskusno delo. 125. člen ZDR-1 namreč izrecno določa odpravnino pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Neuspešno poskusno delo je torej lahko razlog za redno odpoved zaposlitve. Glede odpravnine, ko gre za neuspešno poskusno delo, torej ni pomembno ali je bila pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen ali nedoločen čas. Bistvena je namreč le dolžina skupne delovne dobe delavca pri delodajalcu. Če gre za prvo zaposlitev pri delodajalcu in delavec pri tem delodajalcu ni zaposlen več kot leto dni, mu za neuspešno poskusno delo ne pripada odpravnina. V kolikor pa je delavec pri delodajalcu skupno zaposlen več kot leto dni, pa mu ob neuspešno opravljenem poskusnem delu pripada odpravnina.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Neuspešno poskusno delo in zaposlitev več kot eno leto pri delodajalcu? Kako je to možno?

Kako je sploh možno, da bi lahko delavec opravil neuspešno poskusno delo ter bi bil zaposlen pri delodajalcu več kot leto dni? Poglejmo na primeru. Delavec je bil sprva pri delodajalcu zaposlen na enem delovnem mestu za leto in pol. Nato se je pri istem delodajalcu zaposlil na drugem delovnem mestu. V pogodbi o zaposlitvi je bilo določeno poskusno delo za tri mesece. Delavec je opravil neuspešno poskusno delo, zato je dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela. Ker pa je bil delavec pri tem delodajalcu na drugem delovnem mestu že zaposlen (za več kot leto dni), mu v tem primeru pripada odpravnina, kljub temu, da je šlo za neuspešno poskusno delo.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja