Go to Top

Poskusno delo v pogodbi o zaposlitvi

Poskusno delo se v pogodbi o zaposlitvi pogosto določi z določenim namenom. Ob sklepanju pogodbe o zaposlitvi niti delavec niti delodajalec namreč ne moreta biti prepričana, da bo delavcu delo ustrezalo oziroma da bo delodajalec zadovoljen s strokovnostjo, znanjem in usposobljenostjo delavca za opravljanje dela za katerega je  pogodba sklenjena. Poskusno delo se lahko tudi podaljša.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

V takšnih primerih je priporočljivo, da se delodajalec in delavec s pogodbo o zaposlitvi dogovorita za določeno obdobje poskusnega dela. Še posebej je to smiselno v primerih, ko se pogodba sklepa za nedoločen čas. Bi tudi vi želeli v pogodbo o zaposlitvi vključiti poskusno delo pa ne veste kako? Pokličite pravnike DATA, ki vam ne le svetujejo ampak pogodbo tudi pripravijo!

Informativni izračun plače

Koliko časa lahko traja poskusno delo?

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V skladu z določbami Zakona o delovnih razmerjih lahko poskusno delo traja največ 6 mesecev. Podaljša se to obdobje lahko le v primeru, če je delavec v tem času začasno odsoten. Podaljšanje pa je smiselno samo v primeru, če odsotnost delavca traja dalj časa, zaradi česar njegove usposobljenosti za delo ni bilo mogoče primerno oceniti.

Določene kolektivne pogodbe pa določajo tudi krajše obdobje poskusnega dela.

  • Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije tako npr. določa, da lahko poskusno delo v pogodbi o zaposlitvi, ki je sklenjena za nedoločen čas, traja najdalj šest mesecev. V pogodbi o zaposlitvi, ki je sklenjena za določen čas, pa najdalj eno tretjino časa, za katerega je pogodba sklenjena.
  • Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma pa je npr. trajanje poskusnega dela odvisno od tarifnega razreda, v katerega spada posamezno delovno mesto. Tako lahko npr. v primeru delovnega mesta, ki spada v prvi do tretji tarifni razred poskusno delo traja največ 1 mesec, medtem ko je za delovna mesta iz sedmega tarifnega razreda to obdobje daljše in lahko traja do 6 mesecev.

 odpoved delovnega razmerja

Odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela

Zakon o delovnih razmerjih ne vsebuje posebnih določb glede spremljanja in ocenjevanja poskusnega dela, zato je v vsakem primeru potrebno preveriti še morebitne določbe področne kolektivne pogodbe. Primerno je, da delodajalec imenuje osebo ali komisijo, ki bo spremljala delo delavca in pripravila oceno poskusnega dela.

Informativni izračun dohodnine

Pred morebitno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela je potrebno delavca seznaniti z oceno dela in razlogi, zaradi katerih je ocenil, da je bilo poskusno delo neuspešno. Morebitna odpoved pogodbe mora biti obrazložena in podana v pisni obliki.

Odpovedni rok v obdobju poskusnega dela

V času trajanja poskusnega dela lahko delavec redno odpove pogodbo o zaposlitvi brez navajanja konkretnega razloga. Delodajalec lahko po drugi strani pogodbo redno odpove, če v času trajanja ali ob poteku poskusnega dela ugotovi, da delavec poskusnega dela ni uspešno opravil. V obeh primerih je predpisan odpovedni rok sedem dni.

V času trajanja poskusnega dela lahko delodajalec delavcu odpove pogodbo tudi, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi postopka za prenehanje delodajalca ali prisilne poravnave. Stranki se lahko namesto dela ali celotnega odpovednega roka dogovorita tudi o ustreznem denarnem povračilu.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Morda vas zanima tudi:

  1. Pavšalni prispevki za popoldanski s.p.
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plača
  4. Kadrovske evidence

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja