Go to Top

Regulirane dejavnosti – izpolnjujete pogoje za opravljanje dejavnosti?

Regulirane dejavnosti so tiste dejavnosti, za katere mora podjetje oz. podjetnik izpolnjevati določene pogoje za opravljanje. Kakšni so lahko ti pogoji? Katere so lahko te dejavnosti?

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Ločimo neregulirane in regulirane dejavnosti

V splošnem ločimo neregulirane in regulirane dejavnosti. Za neregulirane dejavnosti niso predpisani nobeni pogoji za opravljanje dela, zato jih lahko opravlja vsak. Za regulirane dejavnosti pa velja, da mora podjetnik oz. podjetje za opravljanje teh dejavnosti izpolnjevati določene pogoje. Med regulirane dejavnosti uvrščamo tudi posebne t.i. obrtne dejavnosti. Te so določene v Uredbi o obrtnih dejavnostih. Podjetnik mora za opravljanje teh dejavnostih pridobiti obrtno dovoljenje.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Regulirane dejavnosti se lahko opravljajo le ob izpolnjevanju pogojev

Podjetnik lahko regulirane dejavnosti opravlja zgolj, če izpolnjuje določene pogoje. Ti so lahko določeni z zakoni ali drugimi predpisi. Podjetnik lahko regulirane dejavnosti kadarkoli vpiše med svoje dejavnosti pri postopku ustanovitve s.p. ali registracije d.o.o. Lahko pa jih doda tudi naknadno. Ob tem pa je potrebno poudariti, da opravljanje regulirane dejavnosti ni možno, dokler niso izpolnjeni pogoji!

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Kakšni so lahko pogoji?

Pogoji za regulirane dejavnosti so običajno vezani na stopnjo ali vrsto izobrazbe. Lahko pa se za opravljanje reguliranih dejavnostih zahtevajo posebna dovoljenja. Za nekatere dejavnosti je predpisan tudi poseben prostor oz. primerna oprema za izvajanje. Dejavnosti so lahko regulirane tudi z licencami, certifikati ali koncesijami.

Koliko znaša minimalna plača 2023?

Katere so na primer regulirane dejavnosti?

Pripravili smo tri primere za regulirane dejavnosti. To so:

  1. Dejavnost potovalnih agencij, organizatorjev potovanj in s potovanji povezanih dejavnosti – za opravljanje dejavnosti v zvezi s potovanji, kot so dejavnosti potovalnih agencij, organizatorjev potovanj, podjetnik potrebuje licenco, ki jo pridobi na Gospodarski zbornici Slovenije.
  2. Posredništvo v prometu z nepremičninami – v primeru, da podjetnik opravlja dejavnost nepremičninskega posrednika, potrebuje licenco in mora biti vpisan v imenik nepremičninskih posrednikov. Ta imenik vodi Ministrstvo za okolje in prostor.
  3. Kozmetična in pedikerska dejavnost – obrtna dejavnost, za katero podjetnik potrebuje obrtno dovoljenje. Izpolnjevati mora pogoj ustrezne izobrazbe, prostorske in sanitarno-zdravstvene pogoje.

Ali tudi vi načrtujete odprtje podjetja? Ali vaša dejavnost spada med regulirane dejavnosti? To lahko preverite z našimi podjetniškimi svetovalci. Za individualni posvet se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali [email protected].

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja