Go to Top

Poslovna škoda – kritje z donacijami in njihova obdavčitev

Poslovna škoda, ki so jo v nedavnih poplavah utrpela mnoga podjetja in podjetniki, bo imela velik finančni vpliv na njihovo poslovanje. Za kritje stroškov obnove, odprave posledic ter novih investicij bodo morali mnogi uporabiti prenesene dobičke, dobičke tekočega poslovanja, posojila bank ali drugih posojilodajalcev. V tem obdobju se je solidarnost Slovencev pokazala v veliki meri, zato mnogi podjetniki in podjetja razmišljajo o medsebojni pomoči v obliki donacij. Vendar pa, ker pravne osebe in samostojni podjetniki niso neprofitne organizacije, donacije, ki krijejo poslovno škodo, niso neobdavčljive.

Informativni izračun plače

Si želite strokovni posvet preden prejmete ali opravite donacijo ob nastali poslovni škodi? DATA d.o.o. je pravi naslov za vas!

Pri podjetju DATA d.o.o. smo zavezani k podpori podjetnikom v vseh situacijah, tudi v času nepredvidenih nesreč. Ponujamo vam računovodske storitve ter pravno in davčno svetovanje, prilagojeno vašim trenutnim potrebam. Ne dovolite, da vam naravne nesreče uničijo poslovanje. Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kaj se šteje kot donacija?

Donacija je brezpogojno plačilo ali prispevek, ki ga prejme organizacija, bodisi od fizične ali pravne osebe. Ta organizacija nima obveznosti vračila denarja, in donacija ni plačilo za blago ali storitev. Kot je navedeno v 15. členu Pravnika o izvajanju ZDDV-1, je donacija oproščena plačila DDV, če je namenjena osebam, ki opravljanje humanitarne, kulturne, znanstvene, zdravstvene, socialnovarstvene, vzgojno-izobraževalne, športne, verske ali sindikalne dejavnosti, ter ne predstavlja plačila za storitve ali blago. Donacija, ki je namenjena kritju poslovne škode zaradi poplav, je prav tako šteta kot donacija.

Kilometrina 2023

Pravni nasvet

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Poslovna škoda – donacija neobdavčena le pri neprofitnih organizacijah

Neprofitne organizacije, ki so oproščene davka v skladu z 9. členom ZDDPO-2 (kot so na primer javni ali zasebni zavodi, društva, ustanove, verske skupnosti, zbornice, politične stranke in druge), in prejmejo donacije za kritje poslovne škode, lahko računajo, da takšni dohodki ne bodo obdavčeni.
Če pa opravljajo pridobitno dejavnost, morajo skladno s Pravilnikom o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti ugotoviti, kateri deli so davčno oproščeni in katere je treba obdavčiti.

Vse o normiranem s.p.

Prejeta donacija za kritje poslovne škode obdavčena pri vseh ostalih organizacijah

Podjetja in podjetniki, ki so utrpeli poslovno škodo in ne izpolnjujejo pogojev za oprostitev davka, morajo za prejete donacije obračunati davek. Donacije, ki krijejo poslovno škodo, povečajo skupne prihodke, od katerih se plačuje davek.

Podjetje ali podjetnik, ki kot donator nameni sredstva drugi organizaciji, mora upoštevati 30. člen ZDDPO-2, kjer donacije niso davčno priznani odhodki, temveč se upoštevajo kot olajšave, če so za to izpolnjeni ustrezni pogoji.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Poslovna škoda, ki je nastala zaradi nedavnih poplav, postavlja podjetja in podjetnike pred številne finančne izzive. Donacije predstavljajo enega od možnih virov pomoči, vendar je njihovo obdavčenje različno glede na vrsto organizacije. Neprofitne organizacije so v prednosti, saj lahko prejete donacije za kritje poslovne škode obdržijo neobdavčene, medtem ko morajo druga podjetja plačati davek od takšnih prihodkov. V času, ko je solidarnost med Slovenci na visoki ravni, je ključnega pomena razumeti fiskalne posledice donacij in se pripraviti na morebitne davčne obveznosti. Kljub vsemu ostaja dejstvo, da donacije predstavljajo pomemben korak k obnovi in pomoči tistim, ki so doživeli poslovno škodo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Za vsa vprašanja glede donacij podjetjem in njihove davčne obravnave nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Naši pravni in davčni svetovalci  vam bodo svetovali glede na individualne potrebe vašega podjetja. Sledite nam tudi na Facebooku ali LinkedInu, da boste na tekočem z najnovejšimi nasveti in informacijami za podjetnike.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja