Go to Top

Denarna pomoč ob poplavah za samozaposlene: kaj morate vedeti?

Denarna pomoč je ob katastrofalnih poplavah, ki so v avgustu 2023 prizadele Slovenijo, še kako pomembna tudi za vse samozaposlene, kulturnike in kmete, ki delujejo na prizadetih območjih. Novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) prinaša nujno potrebno denarno pomoč za vse samozaposlene. V nadaljevanju se bomo seznanili s tem kdo so upravičenci in kako uveljaviti pravico do te pomoči.

Še razmišljate o registraciji svojega podjetja? Pokličite nas na 01 600 1530, ali pa nam pišite na data@data.si in prepustite vse skrbi našim strokovnjakom.

Izračunajte si plačo!

Denarna pomoč za samozaposlene – kdo so upravičenci?

Upravičenec do denarne pomoči za samozaposlene je posameznik, ki je kot samozaposleni, družbenik ali kmet deloval najmanj od 1. julija 2023 in zaradi posledic avgustovskih poplav ni več zmožen opravljati svoje dejavnosti ali jo lahko opravlja v drastično zmanjšanem obsegu.

Ustanovite podjetje z našo pomočjo!

Kako in kdaj zaprositi za denarno pomoč?

Če ste med upravičenimi za denarno pomoč, boste morali za prejetje na Finančni upravi v prihajajočem mesecu izpolniti in vložiti izjavo.

Upravičenci bodo morali zahtevek vložiti preko portala eDavki. Dodatno pa mu bo potrebno predložiti vse obračune davčnega odtegljaja za dohodke za preteklih pet let. Izjava za ta namen bo dosegljiva od 25. septembra, pri čemer je rok za oddajo 30. septembra 2023.

Prva izplačila bodo izvedena 10. oktobra 2023.

Finančna uprava bo vse zavezance obvestila o postopku, takoj ko bo izjava na voljo.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

pravno svetovanje

Dnevnice 2023

Višina denarne pomoči

Višina denarne pomoči je odvisna od statusa samozaposlenega. Ne glede na tip samozaposlitve, pa bo upravičenec 5 mesecev prejemal denarno pomoč v isti višini:

  • Samozaposleni bodo prejeli mesečno 1200 €.
  • Samozaposleni v kulturi, ki so registrirani v razvidu samozaposlenih v kulturi in so upravičeni do prispevkov iz državnega proračuna, bodo prejeli mesečno 760 €.
  • Kmetje, ki so oproščeni plačila prispevkov, bodo prejeli mesečno 1020 €.

To pomoč bodo upravičenci prejeli za mesece avgust, september, oktober, november in december 2023.

Vse o normiranem s.p.

Denarna pomoč in ključni pogoji za njeno pridobitev?

Samozaposleni so upravičeni do finančne pomoči, če bodo imeli v letu 2023 zaradi poplav za najmanj 50 % manj prihodkov v primerjavi z letom 2022. Če se izkaže, da ta pogoj ne bo izpolnjen, bo prejeto pomoč potrebno v celoti vrniti.

Pomembno je tudi upoštevati, da na dan oddaje izjave upravičenec ne sme imeti neporavnanih obveznosti nad 50 €.

Registracija d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Dodatne ugodnosti v okviru ZOPNN-F

Poleg denarne pomoči za samozaposlene zakon prinaša še druge ukrepe. Med njimi je tudi dvig neobdavčene solidarnostne pomoči za delavce, ki so utrpeli hujšo škodo na 10.000 € in dodatna olajšava za denarne donacije za odpravo posledic poplav v letu 2023.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Kje dobiti več informacij?

Vse novosti in ukrepe v zvezi z odpravljanjem posledic naravnih nesreč po 1. januarju 2023 najdete v noveli Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč ZOPNN-F.

Ta čas je za mnoge samozaposlene zelo zahteven, saj vnaša veliko negotovosti, skrbi in tegob. Državna pomoč je pomemben korak k omilitvi posledic v težkih časih, ki jih je prinesla naravna katastrofa. Izkoristite denarno pomoč, ki vam je na voljo, vendar poskrbite, da boste pred koriščenje pomoči dobro poučeni.

Kilometrina 2023

Če potrebujete dodatno pomoč pri pridobitvi denarne pomoči, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si. Nudimo vam tudi pravno svetovanje ali davčno svetovanje in vam pomagamo v teh zahtevnih časih. Sledite nam lahko tudi na Facebooku ali LinkedInu, kjer vas redno obveščamo o poslovnih priložnostih, ki jih ne smete zamuditi!

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja