Go to Top

Prijava škode po poplavah za podjetja najpozneje do 1. 9. 2023

Prijava škode po avgustovskih poplavah mora biti opravljena najpozneje do 1. septembra 2023 na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ali pristojno občino. Katastrofalne poplave, ki so jih povzročile močne nevihte z obilnim deževjem, so prizadele številne občine in s tem ogrozile tudi gospodarstvo. V tem kontekstu je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport začelo s postopkom ocenjevanja škode, ki je nastala zaradi teh poplav. Prijava škode je ključnega pomena, saj bodo informacije, pridobljene iz te ocene, osnova za dodelitev sredstev in pomoči prizadetim podjetjem.

Informativni izračun plače

Potrebujete pomoč pri prijavi škode? DATA d.o.o. je pravi naslov za vas!

Pri podjetju DATA d.o.o. razumemo, da nepredvidene nesreče lahko močno vplivajo na poslovanje. Ne samo, da vam nudimo računovodske storitve ter pravno in davčno svetovanje, ampak smo tukaj tudi, da vam pomagamo z razumevanjem zakonodaje in vam pomagamo skozi proces izpolnjevanja potrebnih obrazcev. Tako boste lahko upravičeni do povračila sredstev in si olajšali okrevanje. Ne pustite, da vam nepričakovane okoliščine preprečijo uspeh. Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zakaj je pomembna prijava škode?

Prijava škode omogoča državi, da natančno oceni skupno škodo, ki je nastala zaradi naravne nesreče. Na podlagi teh informacij lahko Vlada RS razdeli razpoložljiva sredstva za pomoč prizadetim gospodarskim subjektom. Ti subjekti so gospodarske družbe, podjetniki posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, zavodi in zadruge s sedežem v Republiki Sloveniji.

Ko podjetje doživi večjo materialno škodo, se sooča s finančnimi izgubami, ki lahko pripeljejo do zastoja v poslovanju ali celo do njegovega propada. Pravilna in pravočasna prijava škode je prvi korak k pridobivanju odškodnine ali drugih oblik pomoči, ki lahko podjetju pomagajo prebroditi težko obdobje.

Kilometrina 2023

Pravno svetovanje

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Katera podjetja so upravičena do pomoči in naj opravijo prijavo škode?

Da bi bila prijava škode upoštevana, morajo oškodovanci izpolnjevati določene pogoje. Te vključujejo:

  1. Lokacija poslovanja (sedež ali poslovna enota) je v prizadetih občinah ali regijah skladno s sklepom Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR): Dolenjska, Gorenjska, Koroška, Osrednje slovenska, Notranjska, Pomurje, Podravje, Posavje, Severno primorska, Vzhodno štajerska, Zahodno štajerska in Zasavje. Občine Ankaran, Piran, Koper in Izola ne sodijo med prizadete občine.
  2. Vrsta škode mora vključevati škodo na strojih in opremi, škodo zaradi uničenja zalog ali izpad prihodka.
  3. Zaradi posledic poplav ne morejo normalno poslovati ali imajo oteženo poslovanje.

Pomembno je tudi omeniti, da so nekatere dejavnosti, kot so primarni sektor kmetijske proizvodnje in sektor ribištva in akvakulture, izključene iz te sheme pomoči.

Vse o normiranem s.p.

Vrste škode: kaj lahko prijavite?

  • Materialna škoda: To so neposredne poškodbe strojev, opreme ali zalog.
  • Izpad prihodka: Če poplava onemogoča delovanje podjetja, lahko pride do izpada prihodka zaradi nezmožnosti opravljanja storitev ali prodaje izdelkov.
  • Dodatni stroški: To so lahko stroški čiščenja, izposoje nadomestne opreme, najema drugih prostorov ali stroški začasne preselitve dejavnosti.

Ta ocena škode je osnova za »Predplačila za pomoč v gospodarstvu« ter za pridobitev nadaljnjih subvencij za povračilo škode v gospodarstvu.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Začetna faza postopka državne pomoči podjetjem: ocena škode ter predplačila

V začetni fazi, ko gre za ocenjevanje škode in izvedbo predplačil, ministrstvo poudarja, da upravičencem ni treba prilagati cenilnih poročil in drugih dokazil. V nadaljnjih fazah, ko bo šlo za pridobivanje finančnih sredstev (subvencij) za pokritje škode v gospodarstvu, pa bodo od podjetij zahtevali predložitev dveh specifičnih obrazcev:

  • obrazca, ki ocenjuje škodo na osnovnih sredstvih in obratnih sredstvih (kot so stroji, oprema in zaloge) ter
  • obrazca, ki ocenjuje izpad dohodka zaradi naravne nesreče.

Ko bo program odprave posledic naravne nesreče potrjen, bodo upravičencem izdane odločbe in izplačana predplačila. Ta predplačila bodo znašala do 10 % ocene, ki jo je podjetje posredovalo ministrstvu.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Kako poteka postopek prijave škode?

Podjetja, ki želijo prijaviti škodo, morajo izpolniti obrazec skladno z navodili Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Rok za oddajo je določen na 1. september 2023. Prijava se lahko izvede elektronsko na mgts@gov.si ali prek navadne pošte na naslov ministrstva v Mariboru. Pri pošiljanju po pošti na ovojnico dodajte oznako “Poplave avgust 2023.” Za dodatna pojasnila glede priprave ocen škode se lahko obrnete na navodila, ki jih je izdalo ministrstvo.

Ko je obrazec oddan in škoda ocenjena, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport upošteva te podatke pri pripravi predhodnega programa odprave posledic naravne nesreče. Po potrditvi tega programa s strani vlade se prizadetim podjetjem izdajo odločbe in izplačajo predplačila.

Dnevnice 2023

Povrnjena škoda

Podjetja naj svojo oceno škode oddajo samo enkrat, saj začetni načrt postane del glavnega programa odprave posledic. Zato je ključnega pomena, da ocene škode oddate do 1. septembra. Tista podjetja, ki ne bodo oddala svoje ocene, ne bodo prejela predplačila ali morebitnih kasnejših plačil za popravilo škode.
Sredstva, namenjena za odpravo škode (stroji, oprema, zaloge, izpad dobička), lahko znašajo do 50 % ocenjene škode, če škoda ni bila zavarovana, ali do 60 %, če je bila zavarovana proti tovrstnim nesrečam. Predplačilo se upošteva v tej ocenjeni vrednosti.
Poudariti je treba, da skupna vrednost sredstev, dodeljenih po interventnem zakonu (ZOPNN), zneska iz zavarovanja, donacij ter sredstev iz državnega in občinskih proračunov, ne sme presegati dejanske ocenjene škode. To pomeni, da ko podjetje prejme enako količino sredstev kot znaša škoda iz različnih virov (vključno z vrednostjo kredita), ne more več zahtevati dodatnih sredstev, saj bi to preseglo ocenjeno vrednost škode.

Ustanovite d.o.o. hitro in brezplačno!

Nekaj pomembnih opozoril

Vsaka prijava škode mora biti natančna in resnična. Vsak oškodovanec, ki ne odda ocene škode do določenega roka, ne bo upravičen do predplačila in drugih pomoči. Poleg tega mora skupna vrednost sredstev, pridobljenih iz različnih virov, biti omejena na znesek dejanske škode.

Kaj pa škoda na poslovnih stavbah?

Ta kategorija škode se obravnava ločeno. Oceno škode na poslovnih stavbah je treba posredovati lokalni občini na posebnem obrazcu, ki ga objavi občina.

Postanite stranka našega računovodskega servisa

Prijava škode je nujen korak v zagotavljanju pomoči

Prijava škode je ključna za pridobitev potrebne finančne pomoči po naravni nesreči, kot je poplava. Kot podjetnik morate biti proaktivni, natančni in organizirani, da zagotovite, da boste prejeli vsa sredstva, za katera ste upravičeni.

Vsako prizadeto podjetje naj se posvetuje z lokalno občino ali Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, da zagotovi pravilno oddajo prijave in prejme ustrezno pomoč.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Za vsa vprašanja glede prijave škode in izpolnjevanja obrazca za oceno škode nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Naši pravni in davčni svetovalci  vam bodo svetovali glede na individualno situacijo vašega podjetja. Sledite nam tudi na Facebooku ali LinkedInu in ostanite na tekočem z najnovejšimi informacijami za podjetnike.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja