Go to Top

Odpoved pogodbe noseči delavki dopustna – a le v določenih primerih!

Odpoved pogodbe noseči delavki – nosečnost kot razlog za odpoved

Odpoved pogodbe noseči delavki je prepovedana. Nosečnost ne sme biti razlog za to, da delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč izrecno določa, da je nosečnost neutemeljen odpovedni razlog.

Prav tako odsotnost zaradi nosečnosti ne sme biti kriterij za določitev presežnih delavcev v primeru, ko pride do odpovedi večjemu številu delavcev iz poslovnih razlogov.

Informativni izračun plače

Nosečnice kot posebej varovana skupina delavcev

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Noseče delavke spadajo med posebej varovane skupine delavcev. Uživajo posebno varstvo pred tem, da se poda odpoved pogodbe noseči delavki.

ZDR-1 tako določa, da ne sme priti do tega, da bi delodajalec podal odpoved pogodbe noseči delavki v času nosečnosti. V času nosečnosti delodajalec tudi ne sme opraviti nobenega ravnanja, ki je sicer potrebno za odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Če delodajalec ob odpovedi oziroma v času odpovednega roka ne ve za nosečnost delavke, bo ta zaščitena, če takoj oziroma v primeru ovir, ki niso nastale po njeni krivdi, takoj po njihovem prenehanju, vendar ne po izteku odpovednega roka, obvesti delodajalca o svoji nosečnosti. Nosečnost v tem primeru dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Odpoved pogodbe noseči delavki v določenih primerih mogoča

Kljub temu, da je odpoved pogodbe noseči delavki v splošnem prepovedana, pa je v določenih primerih vendarle mogoča – a za to veljajo posebna pravila.

Ne glede na zakonske določbe o varstvu nosečih delavk pred odpovedjo delodajalec namreč lahko poda odpoved pogodbe noseči delavki:

  • če so podani razlogi za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi,
  • zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

V obeh primerih je potrebno predhodno pridobiti soglasje inšpektorja za delo. Postopek odpovedi je torej mogoče izpeljati tudi zoper nosečo delavko. Vendar pa je treba pri tem dosledno upoštevati zgoraj citirana določila Zakona o delovnih razmerjih.

Pravni nasvet

Preberite si tudi naš članek, kjer izveste več o skoku v podjetniške vode.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja