Go to Top

Upokojitvena starost naj se dvigne na 67 let

Upokojitvena starost

Upokojitvena starost na bi se dvignila na 67 let. O tem se govori že nekaj časa.  V kriznih časih so na tapeti vedno tudi upokojenci. Povprečna slovenska pokojnina je nizka, upokojencev je vse več, pokojninski blagajni pa v prihodnosti grozi nevarnost sesutja.

Informativni izračun plače

Ali ste naleteli na težave s pri urejanju delovno-pravnih razmerij s svojim delodajalcem ali zaposlenim? Kontaktirajte našo pravno službo na data@data.si, ki ima na tem področju že dolgoletne izkušnje in je seznanjena z vso aktualno zakonodajo.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Pokojnine znašajo od 226 do 2881 evrov

Po zadnjih podatkih povprečna pokojnina znaša okoli 665 evrov, za 40 let dela je zagotovljena pokojnina 538 evrov. Najnižja izplačana pokojnina znaša 226 evrov, najvišja pa 2881 evrov. V zadnjih desetletjih se razlika med plačo in pokojnino pri nas povečuje. Leta 1992 je povprečna pokojnina znašala 78% povprečne plače, leta 2018 pa le še 59%. V Avstriji povprečna pokojnina znaša 89% povprečne plače.

Upokojitvena starost za ženske se pri nas je v povprečju 60 let,  pri moških 62.

Upokojenci, vsaj nekateri, ki še zmorejo, tudi po odhodu v pokojnino še delajo. Za njih je upokojitvena starost le na papirju.Preverite, koliko lahko v tem primeru zaslužijo in kakšni so njihovi pogoji.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Na staranje prebivalstva nismo pripravljeni

Za Slovenijo velja, da je hitro starajoče se država. Za naslednjih nekaj desetletij napovedujejo minimalne spremembe v številu prebivalstva, a velike spremembe v starostni strukturi. Do leta 2050 naj bi se delež delovno sposobnih prebivalcev zmanjšal na eno polovico vseh prebivalcev. Delež starejših od 65 let naj bi se podvojil, leta 2050 naj bi ti predstavljali 30% vseh prebivalcev.

OECD je napovedal, da bodo do leta 2055 odhodki, ki so povezani s starejšimi, v Sloveniji narasli bolj kot v večini preostalih evropskih držav. Do takrat predvidevajo, da se bo primanjkljaj v pokojninskem sistemu potrojil.

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

To, da se bo zaradi demografskih sprememb upokojitvena starost zvišala, govorijo že od leta 2013. Takrat so napovedali, da bo slovenski pokojninski sistem vzdržen le do leta 2020. Vmes je stanje še nekoliko poslabšala tudi gospodarska kriza. Zajelo nas je odpuščanje, stečaji, v pokoj je odšlo mnogo tistih, ki bi v boljših razmerah še vedno delali.

Tudi Bruselj Slovenijo že dalj časa poziva, naj zagotovi ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti pokojninskega sistema. Meja ta spremembe je bila postavljena v leto 2020. Ti ukrepi naj bi prinesli to, da se upokojitvena starost zviša v skladu s pričakovano življenjsko dobo. Prav tako spodbujajo tudi zasebne prispevke v drugi steber pokojninskega sistema.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Kaj pravi predlog sprememb

Lansko leto so na ministrstvu za delo predstavili predlog sprememb. Za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe naj bi se upokojitvena starost dvignila na 67 let. Postopek dvigovanja naj bi se pričel leta 2023, potekal pa naj bi do leta 2034. Dobra vest za upokojene je le ta, da bi se odstotek za odmero pokojnine zvišal na 63 odstotkov.

Pravni nasvet

Upokojitvena starost ostaja – zvišanje ne bi prineslo pozitivnih učinkov

Čeprav se za to, da bi se upokojitvena starost zvišala, lansko leto niso odločili, pa o tem v kriznih časih zopet teče beseda. A trenutna politika ne napoveduje tega, da bi se upokojitvena starost zvišala na 67 let. Po njihovih izračunih namreč to, da bi se upokojitvena starost zvišala na 67 let, ne bi prineslo pozitivnih učinkov. Njihov cilj je predvsem zvečati delovno aktivnost tistih, ki so starejši od 55 let.

A le vprašanje časa je, v katero smer bo korona situacija obrnila veter in kako bo vplivala na celotno družbo. Kakšna bo družba, pokojnina in kakšna upokojitvena starost?

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

 

 

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja