Go to Top

Odmera letnega dopusta – delodajalci, ne pozabite delavcem pripraviti odločb za leto 2019

Odmera letnega dopusta je vsakoletna obveznost vseh delodajalcev, ki jo nalaga Zakon o delovnih razmerjih.

Odmera letnega dopusta - delodajalci, ne pozabite delavcem pripraviti odločb za leto 2019S sklenitvijo delovnega razmerja pridobi vsak delavec tudi pravico do letnega dopusta. Osnovni letni dopust, ki pripada posameznemu delavcu, je potrebno opredeliti že v pogodbi o zaposlitvi. Koliko dni osnovnega dopusta bo pripadalo posameznemu delavcu je odvisno od delodajalca, vendar pa je pri tem potrebno upoštevati omejitve delovnopravne zakonodaje. Zakon o delovnih razmerjih namreč določa, da letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne.

Informativni izračun dohodnine

Poleg osnovnega letnega dopusta, ki je opredeljen v pogodbi o zaposlitvi, pripadajo delavcem tudi dodatni dnevi dopusta. Koliko bo teh dni, je odvisno od osebnih okoliščin posameznega delavca. Tako so na primer starejši delavci in invalidi upravičeni do vsaj treh dodatnih dni dopusta. Enako velja za delavce, ki negujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo.

 

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

 

Po en dodatni dan dopusta pripada delavcem tudi za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.

Poleg navedenega lahko dodatni dnevi pripadajo delavcem tudi na podlagi kolektivnih pogodb. Nekatere kolektivne pogodbe namreč priznavajo delavcem dodatne dneve dopusta tudi glede na doseženo delovno dobo ali zahtevnost dela.

Število dni dopusta, ki pripadajo posameznemu delavcu, se tako lahko iz leta v leto spreminja. Ravno zaradi tega Zakon nalaga delodajalcem obveznost vsakoletne odmere letnega dopusta.

Pravne storitve za delodajalce

Odmera letnega dopusta – rok za odmero in pisno obvestilo delavcem je 31. marec tekočega leta

Vsak delodajalec je tako dolžan najkasneje do 31. marca pisno obvestiti delavce o številu dni dopusta za tekoče koledarsko leto. Pred tem je seveda potrebno dopust ustrezno odmeriti. Priporočamo, da delodajalci to uredite s pisno odločbo, ki jo vročite delavcem. Iz odločbe naj bo razviden tako osnovni dopust kot tudi dodatni dnevi, ki pripadajo delavcu.

Za delavce, ki v posameznem koledarskem letu ne bodo zaposleni polnih 12 mesecev, je potrebno ustrezno izračunati tudi sorazmerni del dopusta.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Opustitev obveznosti odmere letnega dopusta je opredeljena kot prekršek. Zakon tako predpisuje globo v višini od 750 do 2.000 EUR za večje delodajalce, ki te obveznosti ne izpolnijo. Za manjše delodajalce je ta nekoliko nižja in lahko znaša od 200 do 1.000 EUR.

Komentarjev (6)

 • Miroslav Kočić 10. Januarja 2019 - 9:21 Odgovori

  Sta ako se u bivsoj firmi radilo 11 mjeseci u periodu od 1. Januara do 2 decembra i u tom periodu se iskoristilo samo 8 dana dopusta, a sa 3 decembrom se pocelo raditi u deugoj firmi. Ko je duzan da isplati ostatak dopusta.

  • Data d.o.o. 15. Januarja 2019 - 9:53 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

   Ponudimo vam lahko posvet pri naših pravnih strokovnjakih, ki bodo preračunali preostanek vašega dopusta ter vam svetovali, kako ravnati. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Dijana Obradović 12. Januarja 2020 - 18:59 Odgovori

  Torej po novem od leta 2019,imam za 2 otroka 4 dni dopusta? Kje lahko vidim ta zakon, v ZDR nic ne pise, oz pise samo za 1 dodatni dan? Hvala za odgovor

  • Tjasa Dobnik 13. Januarja 2020 - 11:40 Odgovori

   Pozdravljeni.

   ZDR-1 določa minimalne pogoje. Delodajalec lahko svojim delavcem odmeri več dopusta od minimalno določenega v ZDR-1, kar mora biti določeno z internim pravilnikov v podjetju in pogodbo o zaposlitvi.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o

 • Mirko toplak 11. Februarja 2020 - 12:38 Odgovori

  Pozdravljeni.zaposlen sem kot sofer v mednarodni spediciji.imam 30 let delovne dobe.koliko dopusta me pripada.delodajalec je izracunal da 23 dni.hvala za odgovor

  • Tjasa Dobnik 12. Februarja 2020 - 11:00 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Število dni dopusta je odvisno od ZDR-1, kolektivne pogodbe, ki velja za vašo dejavnost, pravilnikov sprejetih pri delodajalcu ter drugih osebnih okoliščin. Žal poznamo premalo informacij, da bi vam lahko natančno odgovorili. Natančen odgovor zahteva podroben pregled vseh naštetih dokumentov ob upoštevanju vaših osebnih okoliščin. Tovrstna storitev pa je pri DATA d.o.o. plačljiva (120,00 EUR).

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja