Go to Top

Nadomestilo plače za delo na praznik

Nadomestilo plače za delo na praznik  je velikokrat pod vprašajem. Delodajalci se ob praznikih ukvarjajo z vprašanjem kateri prejemki pripadajo delavcem, ki so za praznike na delovnih mestih in tistim, ki so na praznik odsotni z delovnega mesta – jim pripada plača, dodatki ob plači, nadomestilo plače in podobno?

Informativni izračun plače

  1. februar – slovenski kulturni praznik, je po Zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Slovenji (ZPDPD), praznik. V letu 2021 je praznik na ponedeljek, ki je za večino zaposlenih praviloma delovni dan. Zaposleni so po 166. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) na dan praznika in dela prostih dni prosti službenih obveznosti. Nekateri delavci pa so bili zaradi narave dela kljub prazniku prisotni na delovnih mestih.

Informativni izračun dohodnine

Kot delodajalec niste sigurni glede Vaših obveznosti? Zagotovite si pravno svetovanje pri podjetju DATA d.o.o.!

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Pri podjetju DATA d.o.o. Vam naši pravniki svetujejo pri specifičnih delovno-pravnih situacijah in Vam poiščejo možne rešitve! Obsežna in spreminjajoča se zakonodaja mnogim otežuje poslovanje in primeren pravni nasvet Vam je lahko tako v pravo pomoč. Zagotovite si pravni posvet pri DATA d.o.o.!

Za ponudbo nam pišite na data@data.si!

Informativni izračun dnevnice

Kdaj delavcu pripada nadomestilo plače za delo na praznik?

Delodajalec je dolžan izplačati nadomestilo plače za delo na praznik v primerih odsotnosti z dela zaradi izrabe letnega dopusta, plačane odsotnosti zaradi osebnih okoliščin, izobraževanja, z zakonom določenih praznikov in dela prostih dni in ko delavec ne dela iz razlogov na strani delodajalca.

Izračun dohodnine 2020 – olajšava za otroke

Nadomestilo plače za predhodno določene delovne dni

Delodajalec mora pred začetkom poslovnega leta določiti letni koledar in o tem obvestiti delavce. Koledar določa delovni čas vseh delavcev pri delodajalcu. V letnem koledarju je za koledarsko oziroma poslovno leto določeno kateri dnevi v letu so pri delodajalcu delovni (npr. od ponedeljka do petka) in kateri ne (npr. sobota, nedelja).

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Torej, če je iz letnega koledarja razvidno, da se pri delodajalcu delovni proces odvija med ponedeljkom in petkom, delavcem za kulturni dan, ki pade na ponedeljek, pripada nadomestilo plače.

Če pa bi bil delavec po letnem koledarju na dan praznika prost (praznik v soboto), mu ne bi pripadalo nobeno plačilo (niti plača niti nadomestilo plače), saj delavec ne bi delal, tudi če praznika ne bi bilo.

Pravni nasvet

Kako se izračuna nadomestilo plače za delo na praznik?

Delavcu pripada nadomestilo plače za delo na praznik v višini njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v obdobju zaposlitve v zadnjih treh mesecih ni delal in je za ves čas prejemal nadomestilo plače, je osnova za nadomestilo enaka osnovi za nadomestilo plače v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v celotnem obdobju zadnjih treh mesecev ni prejel niti ene mesečne plače, mu pripada nadomestilo plače za delo na praznik v višini osnovne plače, določene v pogodbi o zaposlitvi. Višina nadomestila plače za delo na praznik ne sme presegati višine plače, ki bi jo delavec prejel, če bi delal.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja