Go to Top

Sodišče EU: Delodajalci morajo evidentirati delovni čas!

Sodišče Evropske Unije je pred kratkim obravnavalo primer, v katerem je presojalo ali je ureditev evidence nadur zadostna. Ena izmed bank v Španiji je namreč vodila le evidentiranje nadur, ki jih opravijo delavci. Banka je konec meseca delavcem in njihovim zastopnikom sporočila le število opravljenih nadur. Banka ni vodila evidence delovnega časa ločeno posebej za redni delovni čas in posebej za delo preko polnega delovnega časa. Za pravni nasvet se obrnite na naše pravne strokovnjake!

Informativni izračun plače

Sodišče EU ugotavlja, da brez sistema, ki omogoča evidentiranje dnevnega delovnega časa, ki ga opravi vsak delavec, ni mogoče objektivno in zanesljivo določiti niti števila opravljenih delovnih ur in njihove časovne razporeditve niti števila nadur. Takšna ureditev v praksi onemogoča, da bi lahko delavci uveljavljali svoje pravice.

Objektivna in zanesljiva določitev števila delovnih ur, opravljenih dnevno in tedensko, je namreč bistvena za to, da se ugotovi:

 1. ali je bil upoštevan najdaljši tedenski delovni čas, ki vključuje nadure,
 2. minimalni dnevni in
 3. tedenski počitek.

Sodišče Evropske Unije v sodbi poudarja pomen temeljne pravice vsakega delavca do omejenega delovnega časa ter dnevnega in tedenskega počitka. Sodišče Evropske unije pravi, da je treba delavca šteti za šibkejšo stranko v delovnem razmerju, tako da je nujno preprečiti, da bi delodajalec omejeval pravice delavcev.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Zato morajo države članice, med njimi tudi Slovenija, zaradi zagotovitve polnega učinka pravic iz Direktive o delovnem času vzpostaviti objektiven, zanesljiv in dostopen sistem, s katerim je mogoče evidentirati dnevni delovni čas, ki ga opravi vsak delavec.

Evidentiranje izrabe delovnega časa pri nas

Kot smo že pisali, je v Sloveniji, v skladu z Zakonom o evidencah na področju dela in socialne varnosti evidentiranje o izrabi delovnega časa obvezno.

Pravni nasvet

Preverite ali vodite evidentiranje izrabe delovnega časa v skladu z zakonom? Katero evidentiranje potrebuje vsak delodajalec? Kateri podatki se morajo voditi v evidenci? Ali imate vse evidence, pravilnike in ostale akte? Globe za delodajalce so visoke!

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Komentarjev (2)

 • Luka Bregant 5. Junija 2019 - 9:03 Odgovori

  Zanima me kolikšen je tedenski počitek in koliko nadur lahko delavec opravi. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  • Data, d.o.o. 5. Junija 2019 - 13:03 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

   Predlagamo vam posvet z našo pravnico, ki je strokovnjakinja za delovno pravo, in vam bo lahko pojasnila vse pravice delavca glede počitkov in nadurnega dela. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja