Go to Top

Cena goriva in drugih energentov poskočila – bo rešitev prišla prav iz EU?

Cena goriva in energentov lahko resno vplivajo na gospodarsko rast vseh držav članic EU!

Cena goriva je v zadnjem tednu poskočila tudi za končne kupce. Nesigurnost na trgu energentov lahko višje stroške popelje tudi v naslednjo zimo. Evropska unija že išče rešitev, ki naj bi na podoben način pomagala državam članicam, kakor je pri reševanju COVID krize. Je ponovna skupna izdaja energetskih EU obveznic že na mizi? Čisto mimogrede, bi želeli ustanoviti svoje podjetje? Je vaš odgovor da? Potem ste na pravem mestu! Pri nas na Dati lahko ustanovite s.p. ali d.o.o.! Če ste redno zaposleni, pa lahko odprete tudi popoldanski s.p.! Za dodatne informacije smo vam na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si.

Informativni izračun plače

Parabolično rastoča cena goriva lahko resno vpliva na inflacijo tudi v mesecu marcu!

Cena goriva se navadno prenese na ceno drugih proizvodov, ki posledično postanejo dražji. Vendar to ni edina skrb držav članic, saj takšna inflacija vpliva tudi na kupno moč potrošnikov in na povpraševanje po drugih proizvodih.

Informativni izračun za normirance

podjetniško svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

V Sloveniji vlada obljublja, da bo cena goriva vzdržna, po potrebi tudi z državnimi intervencijami

Razlogi za državno intervencijo se sicer vrstijo – cena goriva, surove nafte, utekočinjenega plina, kot tudi mineralov, kot npr. nikelj, aluminij in drugih industrijskih dobrin. Slovenska vlada sicer obljublja vzdržno cenovno politiko in sproščanje rezerv. Vendar mnogi ukrepi med temi, ki so državi na razpolago, mnogokrat delujejo kot »dvorezen meč«. Poleg tega je vprašanje kako si bo lahko sleherna država v EU to privoščila, posebej po dve leti trajajočih ukrepih za zajezitev posledic COVID-a.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Cena goriva na "pumpah" bi zniževali s pomočjo cenejšega zadolževanja držav članic

EU vidi rešitev v državnem ukrepanju in je pripravljena tudi to financirati – z evro-obveznicami. Države članice bi ponovno stopile skupaj pri zadolževanju na obvezniških trgih pod enotnimi pogoji. Kupci takšnih obveznic bi bili deležni zmanjšanemu tveganju, saj bi bilo to razpršeno enakomerno med državami članicami – v deležu, ki ga država doprinese v bruto nacionalnem prihodku EU-ja. Program predstavlja tudi načelo solidarnosti EU-ja med državami članicami.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

EU SURE socialna obveznica predelana za krizo, ki bi morebiti prišla, če se visoka cena goriva na "pumpi" ustali za dlje časa

To pobudo poznamo že iz zgodnjega obdobja COVID-a, saj je EU omogočila skupno kreditiranja držav članic z namenom zaščite delovnih mest v državah članicah EU. Shema SURE je delovala kot instrument v drugi liniji obrambe s financiranjem ukrepov kot so zaposlitev s krajšim delovnim časom. Tako so države članice lahko ohranjale stopnjo zaposlenih, kot tudi zadržale samozaposlene in samostojne podjetnike v njihovih branžah.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Visoka cena goriva tudi prilagodila apetite investitorjev

Tudi povpraševanje po takšnih obveznicah je najverjetneje povečano, saj se hočejo investitorji odmakniti od rizičnih špekulativnih investicij in se odmakniti od konflikta z Rusijo. Visoka cena goriva tako odvrača investitorje od trgov, ki vključujejo naložbe v npr. turizem in pridelovalne dejavnosti.

Želite registrirati s.p.?

EU skupna energetska obveznica – nižja cena goriva in drugih energentov za potrošnike ter širitev skupne obrambe

Cena goriva je višja že danes, a bi lahko dolgoročno večja zmožnost zakupa goriv in energentov omilila krče, ki jih čutijo države članice in njihovi državljani. Sistem naj bi vključeval tudi enako shemo zadolževanja za namene obrambe.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja