Go to Top

Študentska in upokojenska urna postavka – izenačitev podprl odbor!

Študentska in upokojenska urna postavka enaki na bruto ravni

Študentska in upokojenska urna postavka – izenačitev obeh urnih postavk je podprl odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide. In sicer na bruto ravni. Ena izmed poslanskih skupin se je sicer zavzemala za to, da bi bila višina bruto urne postavke za upokojence višja od urne postavke za študentsko delo. In sicer zaradi tega, ker imata študentska in upokojenska urna postavka različno obdavčitev. Mimogrede, v našem podjetju imamo tudi odlične pravne in davčne strokovnjake. Če imate kakršnakoli vprašanja za njih, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Informativni izračun plače

Nedavno se je povečal dovoljen obseg dela upokojencev

Nedolgo nazaj je bila sprejeta interventna zakonodaja, ki je povečala dovoljen obseg dela za upokojence. Z zakonom je bilo določeno, da lahko upokojenci letos na mesec opravijo 90 ur dela, največkrat trikrat na leto pa lahko občasno delo obsega 120 ur na mesec. Še več o tem lahko preberete v tem članku! V eni izmed poslanskih skupin so si prizadevali, da bi se urna postavka za delo upokojencev dvignila na 5,21 evra neto. To bi pomenilo, da bi se študentska in upokojenska urna postavka izenačili na neto ravni. A do tega ne bo prišlo – to, da se študentska in upokojenska urna postavka izenačita na bruto ravni podpirajo tudi na ministrstvu za delo ter Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

pravno svetovanje

Veste, kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Študentska in upokojenska urna postavka – različna obdavčitev

Študentska in upokojenska urna postavka sta različno obdavčeni, kar pomeni, da neto postavka (pri enaki bruto postavki) ni enaka. Pri občasnem in začasnem delu upokojencev posebna dajatev znaša 25 % odstotkov. Pri študentskem delu pa koncesijska dajatev znaša 18 %. Razlika je tudi pri prispevku za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Dijaki oz. študenti pri študentskem delu (če v to zavarovanje niso vključeni po drugi pravni podlagi) ga plačujejo v vrednosti 15,5 %. Upokojenci pa tega prispevka ne plačujejo. Prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni je pri študentskem delu določen pri 0,53 %. Upokojenci pa ta prispevek plačujejo v fiksnem, pavšalnem znesku. Uporabite lahko tudi naše kalkulatorje za izračun za občasno in začasno delo upokojencev ali kalkulator za študentsko delo.

Bi želeli zaslužiti s svojim hobijem?

Odbor izglasoval, da se študentska in upokojenska urna postavka izenačita bruto ravni

Člani odbora so podprli, da se študentska in upokojenska urna postavka izenačita na bruto ravni. Februarja je bila določena osnovna minimalna urna postavka za študentsko delo. In to v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ. Od takrat bruto urna postavka znaša 6,17 evra bruto, kar za študente pomeni 5,21 evra neto. Izenačenje bruto urne postavke za začasno oz. občasno delo upokojencev v višini 6,17 evra bi tako za upokojence pomenilo 4,49 evra neto.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja