Go to Top

Občasno delo upokojencev – lahko bodo delali več!

Občasno delo upokojencev

Občasno delo upokojencev je doživelo spremembo v zakonu o interventnih ukrepih za podporo trga dela. Zakon zvišuje obseg začasnega ali občasnega dela upokojencev iz 60 ur mesečno na 90 ur mesečno. Največkrat trikrat na leto pa lahko občasno delo obsega 120 ur na mesec. Ureditev velja do konca leta, možnosti podaljšanja pa ni. Mimogrede, v našem podjetju imamo tudi pravne strokovnjake. V primeru vprašanj delovnega, gospodarskega ter obligacijskega področja, se lahko z vprašanji obrnete na njih! Za termin plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali pa na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kaj je razlog, da se zvišuje obseg ur za občasno delo upokojencev?

Predlog je vladi posredovalo združenje delodajalcev. Svoj predlog so utemeljili na dejstvu, da bi zaradi povečane odsotnosti zaposlenih v posameznih podjetjih nastale težave pri organizaciji delovnega procesa. Zato so v združenju delodajalcev predlagali, da se poveča obseg opravljanja začasnega ali občasnega dela upokojencev.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

pravno svetovanje

Tukaj lahko rezervirate termin za registracijo podjetja!

Za občasno delo upokojenec sklene pogodbo z delodajalcem

Zakon o upravljanju trga dela (ZUTD) navaja pravila glede opravljanja začasnega ali občasnega dela upokojencev v podjetju. Upokojenec z delodajalcem ali z več delodajalci sklene pogodbo o opravljanju začasnega ali občasnega dela. Pogodba mora vsebovati sledeče elemente:

  • naziv, sedež, matična in davčna številka delodajalca,
  • ime, priimek, rojstni datum, matična in davčna številka upravičenca,
  • vrsta dela, ki se bo opravljalo kot začasno ali občasno delo,
  • obdobje opravljanja začasnega ali občasnega dela,
  • podatek o predvidenem številu ur začasnega ali občasnega dela,
  • datum sklenitve pogodbe,
  • urna postavka za opravljeno delo in
  • predviden skupen znesek dohodka.

Zaposlujete tujca ali pa ste tujec in potrebujete delovno dovoljenje?

Z marcem spremembe glede urne postavke in letnega zaslužka za občasno delo upokojenca

Napoveduje pa se tudi sprememba urne postavke za začasno ali občasno delo upokojencev. Od 1.3.2022 bo najnižja urna postavka za začasno ali občasno delo znašala 5,77 evra. Letni zaslužek upokojenca, ki bo opravljal začasno ali občasno delo ne bo smel preseči 8.639,07 evra. Zakon o urejanju trga dela med drugim določa, da se lahko pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 2000 delavcev, opravi največ 3750 ur začasnega in občasnega dela upokojencev. Interventni zakon pa uvaja novo kategorijo. Pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 4000 delavcev, se bo lahko opravilo največ 7500 ur začasnega ali občasnega dela.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Upokojenec lahko dodatno zasluži tudi prek drugih oblik dela

Upokojenec lahko dodaten zaslužek pridobi tudi z delom prek avtorske pogodbe ali prek podjemne pogodbe. Lahko se registrira kot samostojni podjetnik ali pa odpre d.o.o. Vsaka oblika dela je specifična, zato je zelo dobro, da se upokojenec preden se odloči, da bo legalno opravljal delo in s tem dodatno zaslužil kakšen evro, posvetuje s svetovalci v podjetju DATA. Za dodatne informacije smo vam na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja