Go to Top

Brexit napotitev delavca na delo

Brexit – od 1. januarja 2021 so prihodnji odnosi med Evropsko unijo (EU) in Združenim kraljestvom urejeni v okviru Sporazuma o trgovini in sodelovanju, o katerem so se pogajanja zaključila 24. decembra 2020. Izstop Združenega kraljestva iz EU in konec prehodnega obdobja prinaša številne novosti. Kaj če delavca napotite na delo v Združeno Kraljestvo?

Informativni izračun plače

Podjetniki, ali trenutno poslujete z Združenim kraljestvom in vas skrbi, kako bo Brexit vplival na vašo dejavnost? Izkoristite možnost pravnegaračunovodskega in davčnega svetovanja izkušenih strokovnjakov podjetja DATA, d.o.o., ki vam bodo pomagali pri ureditvi nemotenega poslovanja po Brexitu. Pokličite jih na 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske je izstopilo iz EU (t. i. brexit) s 1. januarjem 2021. Iztek prehodnega obdobja za Brexit predstavlja konec prostega pretoka oseb, blaga in storitev med EU in Združenim kraljestvom. Državljani Združenega kraljestva bodo izenačeni z državljani tretjih držav, ki za vstop v schengensko območje ne potrebujejo vizuma.

Brexit: vse spremembe za državljane in podjetja

Posledica, ki jo je prinesel brexit, je ta, da s 1. januarjem 2021 ni več prostega pretoka oseb med EU in Združenim kraljestvom.

Po novem imigracijskem sistemu državljani EU lahko vstopijo v Združeno kraljestvo kot obiskovalci za šest mesecev, za kar ne potrebujejo vizuma. Obiskovalec ima v tem obdobju pravico do večkratnega vstopa v Združeno kraljestvo, ne more pa tam trajno živeti. Obiskovalci se lahko udeležujejo sestankov in seminarjev ali obiskujejo krajša izobraževanja, ne smejo pa delati ali pridobivati javnih sredstev.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Oseba, ki želi v Združenem kraljestvu ostati dlje kot šest mesecev, da bi tam delala, študirala ali živela, mora zaprositi za vizum. Prosilec bo moral dokazati, da izpolnjuje ustrezna merila in dosega zahtevano število točk za pridobitev vizuma.

Brexit in vpliv na delovno silo

Brexit prinaša novosti tudi na področju napotitev na delo v tujino in opravljanju dela ali dejavnosti v več državah hkrati, če je država opravljanja čezmejnih storitev ali edina oziroma ena od izbranih držav za sočasno opravljanje dela Združeno kraljestvo.

BRUTO NETO PLAČA

Brexit in pogoji za pridobitev delovne vize

Za dokazovanje upravičenosti do vizuma mora prosilec izkazati:

  • da ima ponudbo za zaposlitev – sponzorja potrdi notranje ministrstvo Združenega kraljestva, ki jo je za zahtevano raven kvalifikacije ponudil delodajalec s sedežem v Združenem kraljestvu,
  • da si je zagotovil ustrezno minimalno plačo (t. j. 25.600 GBP ali običajni znesek plače za konkretno zaposlitev, kar je višje),
  • da je njegovo znanje angleškega jezika na srednji stopnji B1

Pravni nasvet

Brexit in napoteni delavci iz Slovenije

Napoteni delavci, ki so zaposleni v Republiki Sloveniji in so napoteni na delo v Združeno kraljestvo na podlagi A1 pred 31. decembrom 2020, imajo pravico do dela v Združenem kraljestvu do izteka napotitve.

Minimalna plača 2021 bo višja: koliko po novem znaša?

Za slovenska podjetja, ki bodo po 1. januarju 2021 izvajala storitve v Združenem kraljestvu, Brexit ne predstavlja bistvenih sprememb. Delavci bodo lahko ohranili vključitev v sistem socialnega zavarovanja Republike Slovenije tudi v času, ko bodo za svojega delodajalca v Združenem kraljestvu opravljali delo napotenega delavca. Slovenski državljani, ki bodo vstopali na trg dela v Združenem kraljestvu, bodo morali upoštevati nacionalno zakonodajo Združenega kraljestva.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja