Go to Top

Ste napoteni na delo v tujino – katera država je odgovorna za vašo socialno varnost?

Če ste s strani delodajalca napoteni na delo v tujino, v drugo državo EU, boste še naprej zavarovani v sistemu socialne varnosti države, v kateri ste običajno zaposleni. A to velja največ dve leti.

Tudi za samozaposlene, ki se odločite za krajši čas delati v drugi državi EU, je najboljša možnost t. i. napotitev na delo v tujino. Tako lahko delate v tujini in obenem ostanete zavarovani v domačem sistemu socialne varnosti.

izobraževanje

Potni nalogi

Kdaj in kako sestavim potni nalog? Katere stroške lahko uveljavljam? Kako je z dnevnicami doma in v tujini?

Več informacij

Delavci, napoteni za krajši čas, imajo še druge posebne pravice in privilegije, ki lajšajo kratkotrajno delo v tujini:

  • ne potrebujete delovnega dovoljenja – razen če ste iz Hrvaške napoteni na delo v Avstrijo, kjer za delo v nekaterih panogah še vedno veljajo omejitve;
  • še naprej boste plačevali prispevke v sistemu socialne varnosti domače države;
  • še naprej boste zavarovani v sistemu socialne varnosti domače države;
  • ne bo vam treba pridobiti priznanje svojih poklicnih kvalifikacij, vendar boste morda morali predložiti pisno izjavo za nekatere poklice;
  • ob upokojitvi se vam ne bo treba ukvarjati z organi za pokojninsko zavarovanje iz različnih držav – ustanove držav gostiteljic ne bodo pristojne za urejanje vašega primera.

Prijava na izobraževanje

Pred odhodom v tujino

Pred odhodom na delo v tujino si morate naročiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in izpolniti obrazec A1. Ta potrjuje, da imate urejeno zdravstveno in pokojninsko zavarovanje v eni od držav EU. Obrazec izda zavod za socialno varnost, na katerem ste prijavljeni v domači državi. Pri nas torej Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

delo v tujino

Obrazec zaposleni prejmete od delodajalca (on zaprosi za obrazec), samozaposleni pa si ga priskrbite na ZZZS. Za pridobitev obrazca morate dokazati, da so dejavnosti, ki jih nameravate opravljati v tujini, podobne dejavnostim, ki ste jih opravljali v domovini.

V času napotitve lahko tuji pristojni organi od vas kadarkoli zahtevajo, da pokažete veljavni obrazec A1. Če obrazca nimate, boste morali prispevke za socialno varnost plačevati v državi gostiteljici.

Prijava na izobraževanje

Obrazec vam torej omogoča, da zaradi krajšega (največ dve leti) dela v tujini ne spreminjate svojih pravic iz socialne varnosti. Na ta način bodo tudi pravice vaših družinskih članov ostale nespremenjene: zdravstveno zavarovanje, družinski prejemki, invalidska in starostna pokojnina itd.

Vse uporabne obrazce, za uveljavljanje pravic iz sistema socialne varnosti pri gibanju v EU, sicer najdete tukaj.

Bivanje v tujini, daljše od dveh let

Če že na začetku svojega dela v tujini veste, da bo trajalo dlje od dveh let, morate vložiti zahtevek za izvzetje. Zahtevek, ki velja za določeno obdobje, morajo potrditi organi obeh držav.

Če boste v tujini delali več kot dve leti brez odobrenega izvzetja, se boste morali vključiti v sistem socialne varnosti v državi gostiteljici in tam plačevati prispevke. V kolikor tega ne bi želeli storiti, morate delo v tujini prekiniti za najmanj dva meseca.

Prijava na izobraževanje

Na obrazcu A1 je med drugim treba navesti tudi, katera dela boste opravljali v tujini. Če jih zaradi nepredvidenih okoliščin niste končali (vremenske razmere, bolezni, zamude pri dobavi materiala, …), vaš delodajalec lahko zaprosi za podaljšanje napotitve. To mora storiti še pred iztekom veljavnosti obrazca A1, in sicer pri organu, ki ga je izdal.

Vendar pa je najdaljše obdobje dela v državi gostiteljici, med katerim ste še vedno zavarovani v sistemu socialne varnosti domače države, še vedno omejeno na skupaj največ dve leti.

Prijava na izobraževanje

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Za dostop do zdravstvenih storitev  boste v tujini potrebovali evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kartico brezplačno naročite na zavodu za zdravstveno zavarovanje v matični državi (ZZZS).

Naročeno kartico boste predvidoma prejeli v štirih delovnih dneh. Izdana bo za obdobje najmanj tridesetih dni in največ enega leta, in sicer glede na veljavnost obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovane osebe.

Če evropske kartice niste pravočasno naročili, se oglasite na pristojni območni enoti ali izpostavi ZZZS, kjer vam bodo izdali “Certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja”.

Preberite tudi:

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja