Go to Top

Bolniška odsotnost za samostojne podjetnike – po novem strošek do 30 dni!

Bolniška odsotnost za samostojne podjetnike – upravičenost do nadomestila od 31. dne dalje

Bolniška odsotnost za samostojne podjetnike se obračuna glede na razlog zadržanosti. Enako kot pri zaposlenih je tudi bolniška odsotnost za samostojne podjetnike določena na novo od 1. 1. 2024 in je do 30 delovnih dni strošek samozaposlenega. Od 31. delovnega dne dalje pa preide v breme ZZZS (Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije). Še vedno je potrebno mesečno oddati obračun prispevkov, čeprav le-ti niso plačani s strani samozaposlenega, temveč jih plačuje ZZZS. Spomnimo, v letu 2023 je bila v okviru interventne zakonodaje določena upravičenost nadomestila po 20ih dneh.

Še nimate podjetja in si želite odpreti svoj s.p.? Pokličite 01/600-1530 ali pa rezervirajte termin prek spletnega obrazca.

Ustanovitev podjetja na Dati – pokličite 01/600-1530!

Osnova in višina nadomestila

Že nekaj let je določena višina nadomestil v breme ZZZS, ki so razdeljena na odsotnost do 90 dni in nadomestila za odsotnost nad 90 dni. Bolniška odsotnost za samostojne podjetnike oziroma nadomestila znašajo (do 90 dni):

  • 100 % osnove ob zadržanosti z dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, darovanja krvi;
  • 80 % osnove ob zadržanosti z dela zaradi bolezni, nege družinskega člana in usposabljanje otroka za rehabilitacijo;
  • 70 % osnove ob zadržanosti z dela zaradi poškodb izven dela, spremstva, ki ga odredi zdravnik, in poškodba izven dela po tretji osebi.

Uporabite naš kalkulator za izračun plače!

Kadar je bolniška odsotnost za samostojne podjetnike daljša od 90 dni, se navedeni odstotek bolniškega nadomestila zviša za 10 odstotkov.

Osnova za izračun nadomestila je pri samostojnih podjetnikih izračunana iz osnove, od katere je samozaposleni plačeval obvezne prispevke v preteklem koledarskem letu. Za tiste podjetnike, ki so bili v preteklem letu v delovnem razmerju, je osnova bruto plača, ki jo je prejel v preteklem letu. Bolniška odsotnost za samostojne podjetnike je povezana torej z osnovo, od katere so bili plačani prispevki. Nadomestilo ne more biti višje od osnove, ki bi bila, če bi delal. Samozaposleni niso upravičeni do nadomestila za začasno zadržanost od dela po prenehanju statusa samostojnega zavezanca.

Prispevki za s.p. 2024

davčno svetovanje

Vse o normiranem s.p.

Primer izračuna nadomestila – bolniška odsotnost za samostojne podjetnike

povprečna osnova 2023 (od katere so bili plačani prispevki) 1.550,00 €*
bruto nadomestilo (80%) 1.240,00 €
prispevki in dohodnina od nadomestila 394,30 €
neto nadomestilo (nakazilo na TRR podjetnika) 845,70 €

* enaka osnova bi bila tudi v mesecu zadržanosti, če bi SP delal

Je ustanovitev s.p. res tako enostavna?

Obveznost samozaposlenega, ki je na bolniški

Bolniška odsotnost za samostojne podjetnike se enako obravnava kot pri zaposlenih v rednem delovnem razmerju. Izbran zdravnik izda eBOL (elektronsko potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela), ki pa ga FURS v imenu samozaposlenega posreduje ZZZS. Obveznost samozaposlenega je, da pravočasno odda obrazec OPSVZ (preko eDavkov) z oznako, da je začasno zadržan od dela v breme ZZZS. Posledično bo samozaposlen dolžan obračunati in plačati prispevke le za čas, ko jih je dolžan plačati sam (torej do 30 delovnih dni). Od 31. delovnega dne dalje bolniška odsotnost za samostojne podjetnike bremeni proračun. Uveljavljanje pravic do nadomestila, da bolniška odsotnost za samostojne podjetnike ne bo v breme samozaposlenega, uredi sam z izpolnitvijo obrazca, ki ga posreduje ustrezni območni enoti ZZZS. Če podjetnik nima poravnanih obveznosti iz naslova prispevkov, si ZZZS pridržuje pravico, da do poplačila obveznosti ne izplača nadomestila bolniške samozaposlenemu.

Za več vprašanj ali za termin registracije podjetja nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja