Go to Top

Nadomestilo za bolniško – komu, kdaj in koliko pripada?

Nadomestilo za bolniško – od česa je odvisna višina nadomestila plače? Kaj je osnova za nadomestilo? Koliko znašajo odmerni odstotki pri različnih razlogih za zadržanost od dela?

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Od česa je odvisno nadomestilo za bolniško?

Višina nadomestila plače je odvisna od osnove za nadomestilo za bolniško ter razloga in trajanja zadržanosti od dela. Nadomestilo za bolniško ne more biti višje od plače, ki bi jo zavarovanec dobil, v kolikor bi delal oz. od osnove, po kateri je v času bolniške odsotnosti od dela zavarovan. Nadomestilo pa tudi ne more biti manjše od 60 % minimalne plače, ki je določena z zakonom, ki ureja minimalno plačo (ZMinP). Za zavarovanca, katerega osnova za plačilo prispevkov je nižja od 60 % minimalne plače, pa je najnižje nadomestilo za bolniško določeno v višini osnove, po kateri je zavarovan.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATI!

Kaj je osnova?

Kaj pa je osnova za nadomestilo za bolniško? To je zavarovančeva povprečna mesečna plača in nadomestila. Gre za plačo oz. nadomestila plače, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna odsotnost od dela oz. za povprečno osnovo za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost z dela. Mimogrede, imate dileme delovnopravne zakonodaje? Razrešite jih skupaj z našimi pravnimi svetovalci! Za termin plačljivega strokovnega svetovanje se lahko naročite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Koliko znaša za različne razloge za zadržanost?

Na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije (ZZZS) najdemo tabelo o razlogih za zadržanost od dela in odmernih odstotkih. Poglejmo, koliko znaša nadomestilo za bolniško za različne razloge (do 90 dni zadržanosti in nad 90 dni):

Šifra razloga Razlog Nadomestilo za bolniško do 90 koledarskih dni zadržanosti Nadomestilo za bolniško nad 90 koledarskih dni zadržanosti
1 Bolezen 80 % od osnove 90 % od osnove
2 Poškodba izven dela 70 % od osnove 80 % od osnove
3 Poklicna bolezen 100 % od osnove 100 % od osnove
4 Poškodba pri delu 100 % od osnove 100 % od osnove
5 Poškodba po tretji osebi izven dela 70 % od osnove 80 % od osnove
6 Nega 80 % od osnove 80 % od osnove
7 Transplantacija 100 % od osnove 100 % od osnove
8 Izolacija 90 % od osnove 100 % od osnove
9 Spremstvo 70 % od osnove 80 % od osnove
11 Poškodba, nastala pri aktivnostih iz 18. člena ZZVZZ 100 % od osnove 100 % od osnove
12 Darovanje krvi 100 % od osnove X
16 Sobivanje z otrokom 80 % od osnove 80 % od osnove

Ostanite na tekočem – prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja