Go to Top

Bolniška odsotnost je lahko usodna

Obrtniki poudarjajo: nekatere najbolj pereče težave obrtnikov in podjetnikov je potrebno čimprej rešiti. Izpostavljajo nadomestila bolniške in odškodninsko odgovornost delodajalcev v primeru nesreče pri delu. Daljša bolniška odsotnost je namreč za podjetnika lahko usodna.

Poslanci Državnega zbora RS bodo jutri obravnavali Spremembe zakona o delovnih razmerjih, Spremembe zakona o zdravstvenem zavarovanju in zdravstvenem varstvu in Spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije apelirajo na poslance, naj čim prej rešijo najbolj pereče težave obrtnikov in podjetnikov. Poudarjajo, da je ustrezno treba spremeniti odškodninsko odgovornost delodajalcev v primeru nesreče pri delu. Predlagajo, naj breme nadomestila bolniške z delodajalca na ZZZS preide že po 15 dneh. Upokojenim obrtnikom pa je treba omogočiti nadaljevanje dejavnosti tudi po upokojitvi.

Bolniška odsotnostBolniška odsotnost pomeni upad dohodka

V Sloveniji je več kot 69.000 oseb, ki delujejo kot samostojni podjetniki ali samostojno opravljajo dejavnost. Zaradi svojega statusa prvih 30 dni bolniške ne morejo uveljaviti denarnega nadomestila. Če zaradi bolezni prekinejo delo, izgubijo dohodek, ostanejo brez naročil ali celo prekinejo dejavnost. V OZS menijo, da je potrebno ponovno uvesti rešitev na področju obračunavanja prispevkov za socialno varnost nosilcev samostojne dejavnosti, ki se nanaša na osnovo za obračun teh prispevkov v času njihove bolniške odsotnosti, ki traja manj kot 30 delovnih dni.

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

 Okrepljen nadzor nad refundacijo nadomestil

Sicer pa je ZZZS v preteklem letu okrepil nadzor nad izplačevanjem nadomestil plače delodajalcem. Lani so nadzorovali predvsem delavce (69 odstotkov), samozaposlene (24 odstotkov) in kmete (skoraj 6 odstotkov). Ugotovljene kršitve so se najpogosteje nanašale na neupravičeno odsotnost od doma in opravljanje pridobitnega dela. Največ kršitev je bilo sicer ugotovljenih pri delavcih (54 odstotkov) in samozaposlenih (38 odstotkov).

Izognite se globi, ki sledi kršitvi, ko jo odkrije ZZZS – izberite dobrega računovodjo!

Regresni zahtevki tudi 100 tisoč evrov

OZS si že vrsto let prizadeva rešiti perečo problematiko regresnih zahtevkov ZZZS, ki jih ima ta do delodajalca v primeru poškodbe, smrti ali bolezni zavarovanca, če niso bile v celoti izpolnjene obveznosti za varnost in zdravje pri delu. “V Avstriji in Nemčiji je delodajalec odgovoren za nesrečo le v primeru, če škodo povzroči namenoma ali iz velike malomarnosti. Pri nas pa je delodajalec odgovoren tudi v primeru, ko delavcu spodrsne na luži,” poudarjajo. Regresni zahtevki znašajo tudi 100.000 evrov in več, kar je za manjše obrtnike in podjetnike lahko pogubno.

Veste, koliko nesreč se v Sloveniji zgodi pri delu in kaj morate storiti, če pride do nesreče?

Poleg tega ZZZS na leto pobere približno 80 milijonov evrov iz naslova prispevkov za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. V OZS so prepričani, da bi se morali regresni zahtevki kriti iz naslova prispevka za poškodbe pri delu, ki se mesečno plačuje v višini 0,53% od plače oz. zavarovalne osnove.

Med storitvami, ki jih izkušeni računovodski svetovalci podjetja Data, d.o.o., odlično obvladajo, sta tudi obračun in plačevanje prispevkov.

Upokojeni obrtniki naj delajo, če želijo

V OZS si želijo si, da se upokojenim obrtnikom omogoči dvojni status na način, ki je primerljiv z ostalimi državami EU. Menijo, da bi upokojeni obrtnik moral imeti možnost nadaljevati svojo dejavnost po upokojitvi. Ob tem bi moral prejemati polno starostno pokojnino, saj si jo je prislužil z delom. Za pokojninsko blagajno je to celo koristno, saj polni prispevki teh zavarovancev pomenijo dodaten priliv. Prepričani so, da bi morala država spodbujati tiste upokojene obrtnike, ki želijo ostati delovno aktivni, ne pa, da jih omejuje in celo spodbuja k delu na črno.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja