Go to Top

Davčne olajšave za d.o.o. – kaj lahko uveljavljate?

Davčne olajšave za d.o.o. so v tem mesecu aktualna tema, saj so v pripravi letni računovodski izkazi in davčni obračuni za preteklo leto 2023. Katere davčne olajšave za d.o.o. se lahko uveljavlja za leto 2023? Če imate na področju davkov vprašanja, se povežite z našimi davčnimi svetovalci. Za ponudbo posveta pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si dohodnino

Katere davčne olajšave za d.o.o. lahko uveljavljate?

V Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) so opredeljene davčne olajšave za d.o.o. To so:

  • Olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj (100 % vloženih sredstev);
  • Olajšava za investiranje (40 % nabavne vrednosti sredstva);
  • Olajšava za zaposlovanje (45 % ali 55 % plače zaposlenega);
  • Olajšava za vlaganje v digitalni in zeleni prehod (40 % zneska);
  • Olajšava za zaposlitev invalidov (50 % ali 70 % plače zaposlenega);
  • Olajšava za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju (največ v višini 80 % povprečne mesečne plače zaposlenih v RS);
  • Olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje
  • Olajšava za donacije.

Izračunajte si plačo

davčno svetovanje

Brezplačno registrirajte podjetje

Vse davčne olajšave za d.o.o. skupaj ne smejo presegati 63 % davčne osnove. V praksi to pomeni, da d.o.o. vedno plača davek na najmanj 37 % davčne osnove (davčni dobiček). Olajšave se praviloma med seboj izključujejo, prav tako jih ni mogoče koristiti, v kolikor so bila za financiranje teh odhodkov ali investicij koriščena proračunska sredstva.

Kilometrina – kolikšna je?

Davčne olajšave za d.o.o. – olajšava za investiranje je ena najpogostejših

Med najpogosteje »izkoriščene« davčne olajšave za d.o.o. spada zagotovo davčna olajšava za investiranje. Zavezanec lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 40 % investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva, a največ v višini davčne osnove. Davčne olajšave za d.o.o. za investiranje ni možno uveljavljati za pohištvo in pisarniško opremo (razen računalniške opreme) ter motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon, avtobusov na hibridni ali električni pogon in avtobusov ter tovornih motornih vozil z motorjem, ki ustrezajo najmanj emisijskim zahtevam EURO VI.

Mimogrede, vas zanima, kako je z obdavčitvijo prodaje podjetja? Preverite v tem članku.

Dnevnice – koliko znašajo?

Ste v dilemi, katere davčne olajšave za d.o.o. lahko koristite vi in kako? Dogovorite se za termin plačljivega strokovnega svetovanja z našimi računovodskimi ali davčnimi svetovalci! Za ponudbo lahko pokličete na  01 600 1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja