Go to Top

Biometrična osebna izkaznica – izdaja s koncem marca!

Biometrična osebna izkaznica namesto starih osebnih izkaznic

Biometrična osebna izkaznica bo nadomestila stare osebne izkaznice. Kakšna bo biometrična osebna izkaznica? Od kdaj boste lahko vložili vlogo zanjo? Mimogrede, razmišljate, da bi šli na svoje in bi odprli podjetje? Zakaj tega ne bi storili pri nas na Dati? Imamo že več kot 30 let izkušenj glede ustanovitev podjetij! Postopek je hiter, enostaven in brezplačen. Za dodatne informacije smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na elektronskem naslovu data@data.si.

Informativni izračun plače

Biometrična osebna izkaznica – vlogo boste lahko oddali od 28. marca naprej

Biometrična osebna izkaznica – izdaja novih biometričnih izkaznic se bo na upravnih enotah začela s koncem marca. Vlogo za njih boste lahko vložili od 28. marca naprej. Biometrična osebna izkaznica bo predvidoma izdelana in predana na pošto v petih delovnih dneh od oddaje vloge. Vlogo boste lahko vložili osebno na katerikoli upravni enoti ali pa na kateremkoli slovenskem diplomatskem predstavništvu ali konzulatu v tujini.

Odprite s.p. na Dati!

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiran s.p.?

Ali moram zamenjati staro osebno izkaznico, ki je še veljavna?

Biometrična osebna izkaznica ne bo nujna. To pomeni, da če imate še staro osebno izkaznico, ki je veljavna, je ne rabite zamenjati. Velja namreč, da vse obstoječe osebne izkaznice lahko uporabljate do poteka veljavnosti. To velja tudi v primeru osebnih izkaznic s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Kakšna bo nova biometrična osebna izkaznica?

Biometrična osebna izkaznica bo že vizualno drugačna od dosedanjih osebnih izkaznic. Vsebovala bo več kot 45 zaščitnih elementov. Kakšne so novosti oz. kaj bo vsebovala nova biometrična osebna izkaznica?

  • Biometrična osebna izkaznica bo imela čip, na njem bosta zapisana biometrična podatka – podoba obraza ter dva prstna odtisa. Prstna odtisa se odvzameta državljanom po 12. letu starosti.
  • Čip bo vseboval tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti. Tudi to velja za osebe, ki so starejše od 12 let.
  • Biometrična osebna izkaznica bo vsebovala tudi QR-kodo, ki omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava.
  • Državljanu bo omogočila elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje.
  • Na novi osebni izkaznici bo naslov prebivališča posameznika vseboval tudi pošto ter poštno številko. Dodan bo tudi podatek o kraju in državi rojstva.

Ali še veste izpolniti UPN plačilni nalog?

Biometrična osebna izkaznica tudi za sistem zdravstvenega zavarovanja

Po osmih mesecih po izdaji biometričnih osebnih izkaznic bo biometrična osebna izkaznica omogočala tudi uporabo v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Podobno kot s kartico zdravstvenega zavarovanja bo možno uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo.

Potrebujete kakovosten računovodski servis? Tu smo za vas!

Kako dolgo bo veljala biometrična osebna izkaznica, koliko bo stala?

Biometrična osebna izkaznica bo veljala tri leta za otroke, ki so mlajši od treh let. Za osebe, stare od 3 do 18 let bo veljala pet let. Za državljane, ki so stari med 18 do 70 let pa bo veljavnost 10 let! Po 70. letu se bo državljanom izdala biometrična osebna izkaznica, ki ima trajno veljavnost. Koliko pa bo biometrična osebna izkaznica stala? Če boste naročili biometrično osebno izkaznico, ki bo veljala deset let (ali trajno), boste plačali za njo 29,53 evra. To je nekaj več kot 10 evrov več, kot smo odšteli za staro. Osebna izkaznica za otroke do tretjega leta starosti bo stala 22,27 evra. Za otroke stare od treh do dvanajst let, bo biometrična osebna izkaznica stala 24,07 evra, za mladostnike od 12. do 18. leta pa 24,93 evra. Še več dodatnih informacij glede novih izkaznic lahko preberete na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja