Go to Top

Energetski vavčerji – znan je datum izplačila!

Energetski vavčerji oz. solidarnostni dodatki bodo izplačani 12. aprila

Energetski vavčerji oz. solidarnostni dodatek v vrednosti 150 evrov bo na transakcijske račune upravičencev nakazan v torek 12. aprila. Ste že pozabili, kdo vse bo med upravičenci, za katere bodo energetski vavčerji namenjeni? Mimogrede, v našem podjetju Data lahko ustanovite s.p. ali odprete d.o.o. Če želite tudi vi stopiti na (samostojno) pot podjetništva, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si za dodatne informacije!

Informativni izračun plače

Energetski vavčerji za približno 710.000 državljanov

Konec februarja so bili sprejeti ukrepi za omilitev posledic visokih cen energentov. Med drugim so predvideni tudi energetski vavčerji za približno 710.000 državljanov. Iz Zpiz so sporočili, da bodo energetski vavčerji oz. denar v obliki solidarnostnega dodatka na transakcijske račune nakazan 12. aprila letos. Vsi prejemniki bodo s strani Zpiz prejeli tudi obvestilo. Od upravičencev pa ne bodo zahtevali dokazil, da je bil denar porabljen za nakup energije. Mimogrede, preberite tudi, da Furs pripravlja vlogo za “energetsko pomoč” podjetjem!

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Sprejeta je bila dohodninska novela, višje plače že aprila?

Večina upravičencev bo dodatek prejela avtomatsko!

Večini upravičencev ne bo treba oddajati nobene vloge, ampak bodo energetski vavčerji oz. solidarnostni dodatki nakazani avtomatsko. Kdo bo pa moral oddati vlogo, da bodo energetski vavčerji nakazani na njihov račun? To so prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas ter so na začasnem čakanju na delu oz. so odsotni z dela zaradi višje sile. Morajo pa imeti stalno prebivališče v Sloveniji. Ti morajo najpozneje do 31.3.2022 pri Zpiz oddati vlogo. Tej morajo priložiti dokazilo o odrejenem začasnem čakanju na delo oz. odsotnosti zaradi višje sile.

 PRIJAVITE SE NA WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Za koga energetski vavčerji?

Če ste že pozabili komu bodo energetski vavčerji namenjeni, bomo še enkrat naredili pregled:

  • Upokojencem, ki so decembra 2021 dobili prejemek 1000 evrov ali manj;
  • Upravičencem do nadomestila za invalidnost za december 2021 po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov;
  • Prejemnikom denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka za december 2021;
  • Upravičencem do otroškega dodatka od 1. do vključno 6. dohodkovnega razreda za mesec december 2021;
  • Upravičencem do dodatka za veliko družino za leto 2021;
  • Rejnikom, ki so imeli v decembra lani sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo – v skladu z določbami zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.

Energetski vavčerji oz. solidarnostni dodatki bodo izplačani le enkrat. Upravičenci dodatka za veliko družino za štiri ali več otrok za leto 2021 bodo (poleg 150 evrov) upravičeni še do dodatnega dodatka v višini 50 evrov.

Registracija s.p. na Dati je hitra in enostavna!

Energetski vavčerji ne bodo podlaga za obračun dohodnine

Iz Zpiz so še sporočili, da se energetski vavčerji oz. znesek, ki bo izplačan, ne bo upošteval v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči. Prav tako ne bo podlaga za rubež in za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja