Go to Top

Ukrepi za omilitev posledic visokih cen energentov potrjeni!

Ukrepi oz. zakon o ukrepih za omilitev visokih cen energentov potrjen

Ukrepi za omilitev posledic visokih cen energentov so bili potrjeni. DZ je namreč potrdil zakon. Kateri ukrepi so predvideni za fizične osebe in kateri za podjetja in podjetnike oz. za gospodarstvo? Mimogrede, če se tudi vi odločate za ustanovitev podjetja, lahko to storite pri nas! Za dodatne informacije smo vam na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si.

Informativni izračun plače

Ukrepi za fizične osebe – »energetski bon« za koga?

Eden izmed ukrepov so t.i. energetski boni oz. solidarnosti dodatek v vrednosti 150 evrov. Tega bo prejelo 710 tisoč prebivalcev. Med upravičenci bodo upokojenci, ki so imeli decembra 2021 največ 1000 evrov pokojnine ter tisti, ki so bili decembra upravičeni do denarne socialne pomoči ali varnostnega dodatka. Prav tako ukrepi predvidevajo energetski bon za tiste, ki so bili decembra upravičeni do nadomestila za invalidnost. Prejeli ga bodo tudi prejemniki otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodninskega razreda ter prejemniki dodatka za veliko družino. Energetski boni oz. solidarnostni dodatek bo pa namenjen tudi rejnikom, ki so imeli lani decembra vsaj eno rejniško pogodbo.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

davčno svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Solidarnostni energetski dodatek bo izplačan enkrat

Ukrepi predvidevajo, da bo solidarnostni energetski dodatek izplačan enkrat. Kot že omenjeno, v vrednosti 150 evrov. Tisti, ki imajo štiri ali več otrok bodo prejeli še dodatnih 50 evrov. Izplačila bi naj bila najpozneje do 15. aprila. Med ukrepi, ki so še predvideni pa so:

  • oprostitev plačila izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za končne odjemalce odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce električne energije za vsa gospodinjstva;
  • trimesečna zamrznitev tarifnih postavk za distribucijskega in prenosnega operaterja za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo za vse odjemne skupine ter donosnost elektrodistributerjev.

Ukrepi za fizične osebe bodo vredni 108 milijonov evrov, kril pa jih bo sklad za podnebne spremembe.

Zaposlujete tujca ali pa ste tujec in potrebujete delovno dovoljenje?

Ukrepi tudi za podjetja in podjetnike

Ukrepi za gospodarske subjekte bodo vredni okrog 70 milijonov evrov. Več o tem, katera podjetja in podjetniki bodo upravičeni do »energetske pomoči«, smo sicer pisali tukaj. Gre za pravne ali fizične osebe, ki so bile v Sloveniji registrirane do 1.12.2021 ter jim bodo stroški energije narasli za več kot 40 %. Ukrepi predvidevajo, da bodo morali upravičenci do 15. aprila na Furs predložiti izjavo, na podlagi katere bodo prejeli pomoč. Ta bo v enkratnem znesku izplačana do 5. maja. Posamezna podjetja pa bodo lahko prejela od 30 evrov pa do 2 milijona evrov pomoči.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Ukrepi predvidevajo pomoč tudi kmetijstvu

Pomoč oz. ukrepi so predvideni tudi za kmetijska gospodarstva ter za čebelarje. Več o tem smo pisali v tem članku.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja