Go to Top

Upravičenci do energetske pomoči – daljši seznam?

Upravičenci do energetske pomoči – pomoč tudi čebelarjem

Upravičenci do energetske pomoči oz. nabor upravičencev se je precej razširil. Odbor Državnega zbora ja za gospodarstvo potrdil dopolnila zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Sedaj ga morajo potrditi še poslanci. Mimogrede, bi želeli tudi vi stopiti na pot podjetništva? Nič lažjega! Postopek ustanovitve podjetja na naši Data točki je hiter, enostaven in brezplačen. Če bi želeli odpreti s.p. ali ustanoviti d.o.o. nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače

Kdo vse bodo upravičenci do energetske pomoči po novem?

Pred tremi tedni smo pisali o tem, katera podjetja bodo upravičenci do energetske pomoči. Sedaj je prišlo do nekaterih sprememb, kar pomeni, da bo upravičencev več (če bo predlog zakona sprejet). Za »energetsko pomoč« podjetjem tako več ne bo potrebno izpolnjevati naslednjih pogojev:

  • upravičenost do pomoči je bila predvidena le za pravne in fizične osebe z najmanj pet zaposlenimi;
  • stroški energije bi morali po prvotnem predlogu v poslovnih odhodkih znašati najmanj 5 %;
  • stroški energije bi morali v letu 2019 znašati vsaj 10.000 evrov.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi Bolniška odsotnost 2022 – kaj se spreminja z marcem?

Sprememba enega izmed pogojev!

Je pa prišlo do spremembe enega izmed pogojev, da bodo podjetja in podjetniki upravičenci do energetske pomoči. Prvotni predlog je namreč predvideval, da bodo podjetniki in podjetja upravičeni do pomoči v primeru, da jim bodo stroški energije v 2022 v primerjavi z 2021 zrasli za več kot 30 odstotkov. Ta pogoj je sedaj spremenjen – in sicer morajo stroški zrasti za več kot 40 %, da bodo podjetniki oz. podjetja upravičenci do energetske pomoči.

Prijavite se na seminar Zaključna bilanca 2021!

Upravičenci do energetske pomoči – več jih bo!

Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da pričakujejo, da bo številka upravičenih do energetske pomoči sedaj okrog 40.500. To je 30 tisoč več, kot jih bilo predvidenih po prvem predlogu. Še vedno pa ocenjujejo, da bo 70 milijonov evrov dovolj za pokritje pomoči. Po novem so med upravičenci do energetske pomoči tudi čebelarji.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Izjavo je treba predložiti na Furs!

Upravičenci do energetske pomoči (podjetja in podjetniki) bodo morali na Furs predložiti izjavo do 15. aprila 2022. Pomoč bo v enkratnem znesku izplačana do 5. maja. Posamezna podjetja bodo lahko prejela od 30 evrov pa do dva milijona evrov pomoči. Oddaja vloge bo elektronska. V stroške energentov pa vlada šteje elektriko, plin ter pogonska goriva. Mimogrede, za fizične osebe so predvideni t.i. energetski boni!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja