Go to Top

Zaposlovanje v drugi polovici leta: optimistično

Napovedi delodajalcev za zaposlovanje v prihodnjega pol leta so še bolj spodbudne kot je veljalo za prvo polovico leta.

Delodajalci, ki skupaj v Sloveniji zaposlujejo 644.600 ljudi, namreč napovedujejo triodstotno rast zaposlenosti. Obeti za zaposlovanje v Sloveniji so dobri. Odprlo naj bi se 19.400 novih delovnih mest. Skupno predvidevajo 31.200 zaposlitev.

Iščejo se predvsem delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, vozniki tovornjakov in vlačilcev, prodajalci, varilci, zidarji, skladiščniki, uradniki za nabavo in prodajo, natakarji, orodjarji in čistilci. Najbolj spodbudne napovedi so za zaposlovanje v gradbeništvu.

Dve petini delodajalcev sta optimistični tudi v napovedih glede povpraševanja po njihovih izdelkih ali storitvah v prihodnjih šestih mesecih. Delež podjetij, ki menijo, da se bo gospodarska aktivnost krepila, je 39,5 odstotka.

Je registracija s.p. ali d.o.o. za vami? Bi radi zaposlili nove sodelavce? Na kaj morate kot delodajalci biti pozorni, brezplačno razlagamo na izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Po dejavnostih so najbolj optimistični delodajalci iz gradbeništva, v kateri 55,7 odstotka anketiranih delodajalcev napoveduje porast povpraševanja po storitvah. V gradbeništvu je napovedana kar 10,4-odstotna rast zaposlenosti. Sledijo jim delodajalci drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti (47 odstotkov) ter predelovalnih dejavnosti (44,2 odstotka). Nadpovprečno so optimistični tudi delodajalci iz gostinstva (42,9 odstotka), informacijskih in komunikacijskih dejavnosti (40,6 odstotka) ter trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil (39,8 odstotka).

Zavod RS za zaposlovanje namreč med delodajalci z 10 ali več zaposlenimi dvakrat na leto izvaja raziskavo Napovednik zaposlovanja. S pomočjo rezultatov lahko ocenijo gibanje povpraševanja po izdelkih ali storitvah delodajalcev. Dobijo tudi vpogled v kratkoročne načrte zaposlovanja ter morebitne trenutne in predvidene prihodnje težave pri kadrovanju.

Premalo voznikov, prodajalcev in varilcev

zaposlovanje-voznikiSicer pa skoraj polovica (45,7 odstotka) vseh delodajalcev poudarja, da ne najdejo ustreznih kandidatov za zaposlitev. Med poklici, pri katerih imajo delodajalci najpogosteje težave pri iskanju ustreznih delavcev, so vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalci, varilci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in zidarji.

Delodajalci navajajo, da kandidatom za zaposlitev najpogosteje primanjkujejo delovne izkušnje, ustrezna izobrazba in poklicno specifična znanja. Pri teh delodajalcih se pogosto dogaja celo, da se na razpisano delovno mesto ne prijavi noben kandidat. Zato se postopek iskanja ustreznega delavca zavleče, delodajalci primernega kandidata poiščejo v tujini (pisali smo že, da je po novem zaradi novele novelo Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT) zaposlovanje tujcev hitrejše in preprostejše) ali pa preprosto ne zaposlijo nikogar. Ponekod pa morajo že zaposleni delavci prevzeti večji obseg dela ali pa podjetje delo prenese na zunanje izvajalce. V skrajnih primerih mora podjetje zaradi kadrovske stiske zavrniti naročila.
Imate težave pri iskanju novih delavcev? Našli izkušeni kadrovski svetovalci vam lahko pri tem pomagajo. Na našem blogu smo že zbrali informacije o trajnem zaposlovanju mladih, starejših od 55 let, invalidov in tujcevosredotočili smo se tudi konkretno na zaposlovanje državljanov Bosne in Hercegovine.

Konec marca letos je bilo delovno aktivnih približno 863.200 prebivalcev Slovenije, kar je 6.400 več kot marca 2017. Število delovno aktivnih v marcu 2018 se je glede na februar povečalo za 6.400 oseb, na letni ravni pa je večje za 3,5 odstotka. Naraščanje stopnje delovne aktivnosti se kaže tudi v nižji brezposelnosti. Leta 2017 je bilo v povprečju 88.600 registriranih brezposelnih, stopnja registrirane brezposelnosti je znašala 9,5 odstotka. Optimizem je torej na mestu.

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja