Go to Top

Izračun DMV: velika družina prihrani

Imate veliko družino (tri otroke ali več, ki še niso dopolnili 18 let)? Razmišljate o nakupu novega ali rabljenega vozila? Izberite vozilo, ki še ni bilo registrirano v Sloveniji. Izračun DMV kaže, da boste prihranili vsaj nekaj sto evrov.

Davek na motorna vozila se po zakonu odmerja v dveh primerih. Prvič, za vozila, ki se prvič registrirajo v RS in so v drugi državi članici Evropske unije že bila predhodno začasno ali trajno registrirana (torej rabljena vozila). Drugič pa za vozila, ki še niso bila registrirana v drugi državi članici Evropske unije in jih pridobijo davčni zavezanci, ki ne opravljajo dejavnosti trgovine z motornimi vozili (novo vozilo). O davku za motorna vozila smo sicer že pisali. Preverite izračun DMV.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

izracun-dmvStarši v velikih družinah lahko vsaka tri leta kupijo osebno vozilo ali kombinirano vozilo z najmanj petimi sedeži. Pri tem so upravičeni do oprostitve plačila davka na motorna vozila (DMV). Izračun DMV za dva primera pokaže, da davek na motorna vozila znaša nekaj sto evrov. Naredili smo izračun za DMV na novega forda galaxyja na dizelski pogon s sedmimi sedeži. Ob prodajni ceni okoli 30.000 evrov boste morali plačati 485 evrov davka na motorna vozila. Ta davek vam bo država vrnila, če imate tri otroke ali več, ki so stari manj kot 18 let. Za rabljen kombi renault trafic, ki stane okoli 19.000 evrov, pa boste plačali 405 evrov davka na motorna vozila. Pozor: do povračila ste seveda upravičeni le, če v treh mesecih od nakupa ali uvoza vložite zahtevek na FURS.

Ne pozabite na zahtevek

Oprostitev plačila DMV lahko uveljavljate, ko je (novo ali rabljeno) vozilo v Sloveniji registrirano prvič. Za uveljavljanje oprostitve oziroma vračila DMV ni predpisanega obrazca. Na Finančni upravi RS (FURS) pravijo, da lahko zahtevek upravičenci pripravijo sami. Zahtevku za oprostitev oziroma vračilo je treba priložiti potrdilo o skupnem gospodinjstvu. Izda ga pristojni organ za notranje zadeve. Obvezni prilogi sta še izvirnik računa in kopija prometnega dovoljenja,

V skladu z Zakonom o davku na motorna vozila davčni oziroma carinski organ vrne plačani davek v 30 dneh po prejemu zahtevka. V prometno dovoljenje in register gospodinjstev se vpiše, da je za kupljeno vozilo uveljavljeno povračilo davka. Takega motornega vozila nato ne smete prodati (niti ga brezplačno ali kako drugače odtujiti v treh letih od dneva nakupa. Sicer boste morali plačati razliko do polnega zneska davka.

O tej in ostalih ugodnostih za velike družine smo že pisali. Če pa menite, da se vam bolj splača kupiti vozilo na svoje podjetje, preberite nekaj nasvetov. Pisali smo tudi o tem, kako varno in ugodno do kredita za nakup avtomobila.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja