Go to Top

Zakon o interventnih ukrepih – povračilo nadomestila plače od 13.3. dalje!

Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) že velja. V teh dneh pa vsi nestrpno pričakujemo še novi interventni zakon, ki prinaša spremembe in dopolnitve obstoječe ureditve. Nekateri ukrepi, ki jih prinaša novi zakon, naj bi veljali tudi za nazaj. Te predstavljamo v nadaljevanju.

Informativni izračun plače

Pri razlagi določb novega megazakona in iskanju za vas najbolj ugodne rešitve vam lahko pomagajo naši pravni strokovnjaki.

Zakon predvideva povračilo nadomestil za čakanje na delo in oprostitev plačila prispevkov

Potrebujete nasvet glede obračuna plače? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Novi interventni zakon med drugim prinaša tudi povračilo nadomestila plače delavcev na čakanju od doma in oprostitev prispevkov za pokojninsko zavarovanje za zaposlene.

Kljub sprejetemu dopolnilu glede začetka veljavnosti ukrepov že s 13. marcem.

Naši pravniki in računovodski svetovalci nudijo kombinirano svetovanje.

Po prvotnem predlogu Vlade RS bi se novi interventni zakon pričel uporabljati s 1. aprilom

Prvotna različica novega interventnega zakona kot datum začetka uporabe določa 1. april 2020. Ker je bila epidemija koronavirusa razglašena že s 13. marcem, prvotni predlog zakona ne ponuja rešitve za obdobje od 13. marca do 1. aprila.  V skladu z vladnim odlokom so bili namreč številni gospodarski subjekti prisiljeni prenehati s poslovanjem že z dnem razglasitve epidemije.

Naši strokovnjaki so za delodajalce pripravili izračune povračil za čakanje na delo od doma in predstavili nejasnosti, ki jih določa novi mega zakon! Delodajalci, veste kaj izplačilo kriznega dodatka pomeni za vaše stroške?

Odbor DZ za finance potrdil vloženo dopolnilo za spremembo predvidene veljavnosti zakona

Tako poslanci koalicije kot tudi poslanci opozicije so vložili dopolnilo k predlogu zakona. Doseči so želeli, da bi se določbe novega zakona uporabljale za nazaj, in sicer od 13. marca dalje. Odbor DZ za finance je vloženo dopolnilo potrdil, vendar pa se veljavnost zakonskih določb od 13. marca ne bo nanašala na vse v zakonu predvidene ukrepe.

 

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Komentarjev (2)

  • Estela Srečnik 4. Aprila 2020 - 13:44 Odgovori

    pozdravljeni, ali to pomeni da od 13ega marca do 31.marca za čakanje na delo doma delodajalci ne bomo dobili povračila plač in prispevkov od države? hvala ze vnaprej za vas odgovor in lp

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja