Go to Top

Minimalna plača 2020 zamrznjena

Minimalna plača 2020 bi lahko bila zamrznjena! Načrtovano je, da bi se minimalna plača 1. januarja 2021 začela izračunavati po novi formuli in bi znašala najmanj 20 odstotkov nad minimalnimi življenjskimi stroški. Delodajalci opozarjajo, da bi povečevanje stroškov samo še dodatno zamajalo stabilnost podjetij. To bi vodilo v povečevanje števila brezposelnih in stečajev podjetij.

Informativni izračun plače

Še vedno obstaja možnost, da se bo minimalna plača 2020 v letu 2021 zvišala. Z našim kalkulatorjem izračunajte, ali se bo spremenila tudi vaša plača. Vas zanima, ali bo višina vaše plače vplivala na višino vaših otroških dodatkov? Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si in se naročite na svetovanje pri našem davčnem svetovalcu.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Minimalna plača 2020 bi lahko bila zamrznjena!

Minimalna plača 2020, bi po mnenju delodajalcev morala obveljati tudi v letu 2021, saj se je zaradi epidemije covid-19 veliko podjetij znašlo v težavah in bi jim nov način izračuna minimalne plače v letu 2021 predstavljal hudo obremenitev poslovanja.

BRUTO NETO PLAČA

Vlada predlaga spremembo izračuna minimalne plače

Minimalna plača 2020 je drugačna, kot naj bi bila minimalna plača v letu 2021. Od 1. januarja 2021 se bo namreč minimalna plača začela zaračunavati po novi formuli in bo znašala najmanj 20 odstotkov nad minimalnimi življenjskimi stroški. Koliko bo po novem letu znašala minimalna plača, za zdaj ne ve nihče, saj uradnega podatka o tem, koliko znašajo minimalni življenjski stroški, še ni. Več o tem si lahko preberete v ČLANKU.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Delodajalska združenja: minimalna plača 2020 naj bo zamrznjena

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zaradi negotovosti številni delodajalci že od začetka epidemije covid-19 opozarjajo, da bo dvig minimalne plače po tako katastrofalnem letu predstavljal velik izziv za mnoga podjetja, ki niti ne vedo, kako in ali se bodo lahko obdržala. Zato predlagajo, da naj se minimalna plača 2020 zamrzne. Tako naj v letu 2021 minimalna plača znaša 940,58 evrov in se ne izračunava v skladu s predlagano formulo.

Za letos se pričakuje več kot 7-odstotno zmanjšanje BDP, obstajajo pa številne dejavnosti in podjetja v skoraj vseh dejavnostih, ki so zaradi posledic covid-19 prizadeta še bolj kot to prikazuje uradna statistika. Ne le v turizmu, tudi v številnih drugih storitvenih dejavnostih, pa tudi v nekaterih delih industrije, imajo hude težave pri poslovanju. Dvomijo, da se bo situacija izboljšala v prvem polletju leta 2021. Tako bi vsako povečevanje stroškov poslovanja samo še dodatno zamajalo stabilnost podjetij, kar bi vodilo v povečanje števila brezposelnih in tudi stečajev podjetij.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Sindikati so proti

Sindikati vztrajajo na stališču, da delavci v teh korona časih več delajo in se trudijo skupaj z delodajalci prebroditi te težke čase. Zato si zaslužijo, da bi bila v prihodnjem letu minimalna plača višja, kot znaša minimalna plača 2020. V določenih gospodarskih branžah je več deset tisoč ljudi, ki prejemajo doplačila do minimalne plače, kar za sindikate ni sprejemljivo.

Pravni nasvet

Kakšno stališče ima ministrstvo za delo?

Resorno ministrstvo, ki se je znašlo med dvema ognjema, glede spremembe izračuna minimalne plače sporoča eni in drugi strani, da bosta svoja mnenja lahko soočili na Ekonomsko socialnem svetu, potem pa bo odločilo glede sprememb v zvezi z minimalno plačo.

Časa ni veliko. Šesti paket protikoronskh ukrepov, naj bi po mnenju delodajalcev že vključeval njihov predlog o tem, da bi bila minimalna plača 2020 zamrznjena.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja