Go to Top

Minimalne plače se bodo računale po novi formuli

Minimalne plače –  1. januarja 2021 nas čaka še ena novost. V veljavo bo stopila nova formula za izračun minimalne plače, ki bo temeljila na izračunanih minimalnih življenjskih stroških. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije zato poziva k ponovnemu izračunu minimalnih življenjskih stroškov.

Informativni izračun plače

Vas zanima, kako lahko iz svojega hobija ustvarite uspešno podjetje? Ali poznate možnost odprtja popoldanskega s. p. -ja? Udeležite se našega brezplačnega seminarja in se oglasite v našem podjetju, kjer za vas poskrbimo za brezplačno odprtje podjetja, poleg tega pa vam za uspešno poslovanje nudimo tudi kakovostne računovodske storitve. Pišite nam na data@data.si.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Zvišanje minimalne plače

1. januarja 2020 se je z Zakonom o minimalni plači višina minimalne plače iz 667 evrov neto zvišala na 700 evrov neto. Iz minimalne plače so izvzeli tudi vse dodatke (za delovno dobo, delovno in poslovno uspešnost in za težje razmere dela).

Novela zakona o minimalni plači je bila sprejeta konec leta 2019 brez soglasja socialnih partnerjev. Delodajalci trdijo, da so spremembe nepremišljene, saj bodo zadale hud udarec posameznim podjetjem in panogam. Sindikati na drugi strani trdijo, da bodo te novosti prinesle pozitivne ekonomske in družbene učinke.

BRUTO NETO PLAČA

Leta 2021 nova formula za izračun minimalne plače

1. januarja 2021 nas zopet čaka novost. Novela določa, da bo takrat v veljavo stopila nova formula za izračun minimalne plače. Najnižji prejemek za polni delovni čas bo moral za 20 % presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Na drugi strani so uveljavili tudi zgornjo mejo minimalne plače – ta minimalnih življenjskih stroškov ne bo smela presegati za več kot 40 %. Minimalno plačo bi želeli povišati na raven, s katero bi izboljšali materialni položaj delavcev ter njihovih družin ter jim omogočili dostojno življenje.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Poziv k novemu izračunu košarice minimalnih življenjskih stroškov

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije že dalj časa poziva k novemu izračunu košarice minimalnih življenjskih stroškov, na ministrstvo za delo pa so sedaj poslali tudi nov poziv. Zaradi nove formule za izračun minimalne plače, ki bo temeljila na izračunanih minimalnih življenjskih stroških, se jim namreč ponovni izračun teh zdi ključnega pomena. Zakon namreč določa, da bi moralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti znesek minimalnih življenjskih stroškov izračunati na vsakih 5 let. Zadnji izračun je bil opravljen leta 2017, naslednji pa naj bi bil po napovedih opravljen šele leta 2023, kar je zaradi prihajajoče novosti prepozno.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Izračun iz leta 2017

Minimalni življenjski stroški so v letu 2017 znašali 613 oseb za samsko osebo. Tu govorimo o polnih minimalnih življenjskih stroških. Ti naj bi posamezniku zadostovali za hrano in zagotavljanje stanovanja. Iz tega lahko izračunamo tudi osnovne minimalne stroške. Od polnih se odštejejo tisti stroški, ki jih je po mnenju ministrstva mogoče preložiti (npr. udeleževanje na kulturnih prireditvah, udeleževanje na rekreativnih vadbah, vzdrževanje stanovanja itd.). Ko vse to odštejemo, so osnovni minimalni življenjski stroški leta 2017 znašali slabih 442 evrov. Od predhodno opravljene raziskave se je ta znesek zvišal za dobrih 55 evrov.

Pravni nasvet

Bi bil izračun v letošnjem letu zopet višji?

Ena od osnov za izračun minimalnih življenjskih stroškov je tudi prehrambena košarica. Statistični urad poroča, da se je hrana v mesečni primerjavi zopet podražila. Letno deflacijo, h kateri so največ prispevali cenejši naftni derivati, je v veliki meri zniževala prav višja cena hrane – ta je višja kar za 3,8 odstotka. To bi v primeru, da bi se resnično odločili za predhoden izračun minimalnih življenjskih stroškov, zopet spremenilo znesek, na podlagi katerega bi se v letu 2021 po novi formuli izračunala minimalna plača.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja