Go to Top

Vozniško dovoljenje se bo s 1. novembrom spremenilo – za koga?

Vozniško dovoljenje, če je izpit narejen z vozilom s samodejnim menjalnikom, se v vozniško dovoljenje vpiše koda 78. Zakon se glede kode spreminja.             Če so izpitne vožnje narejene z vozilom s samodejnim menjalnikom, se v vozniško dovoljenje vpiše koda 78. Zaradi vse večjega števila avtomobilov s samodejnim menjalnikom, se pojavljajo pobude za spremembo zakona. Zakon se glede kode 78 res spreminja, a ne veselite se prehitro!

Informativni izračun plače

Predvidevanja kažejo, da se bo delež električnih avtomobilov v Evropi v prihodnjih letih povečal. To pomeni velik potencial za trgovce. Razmišljate o tem, da bi pri nas prodajali električne avtomobile? V podjetju DATA d. o. o. lahko opravite brezplačno registracijo svojega podjetja. Rezervirajte svoj termin na data@data.si.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Vozniško dovoljenje s samodejnim menjalnikom?

Do vozniškega dovoljenja s samodejnim menjalnikom je v Slovenijo zelo težko priti, razen če je bodoči voznik invalid, saj avtošole takšnih vozil za šolanje nimajo. Izpit bi sicer lahko opravili s svojim avtomatskim avtom, česar se poslužujejo nekateri izseljenci. A takšno vozniško dovoljenje velja le za vožnjo z avtomatskim menjalnikom.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Se vam bi takšen izpit sploh izplačal?

Če v Sloveniji namreč voznik opravi vozniški izpit z avtomobilom s samodejnim menjalnikom lahko vozi le avtomobile s tem menjalnikom. V vozniško dovoljenje se mu vpiše koda 78, ki predstavlja omejitev. Če želi voziti avtomobil z ročnim menjalnikom, mora ponovno opraviti praktični del izpita, kar prinaša dodatne stroške.

BRUTO NETO PLAČA

Spodbude za spremembo zakona

Ker je prodaja avtomobilov s samodejnim menjalnikom vse večja in ker na trg prihajajo številni električni in hibridni modeli, to predstavlja vse večjo težavo. Pojavljajo so spodbude za spremembo zakona, ki preprečuje vožnjo avtomobila z ročnim menjalnikom, če so bile izpitne vožnje narejene z vozilom s samodejnim menjalnikom. Zakon bi npr. lahko spremenili tako, da bi praktični del izpita nadomestili s treningom varne vožnje z ročnim menjalnikom.

Informativni izračun dnevnice

Koda 78 resnično ne bo več vpisana?

Poslanci so sprejeli spremembe zakona, ki določa, da se v določenih primerih koda 78 v vozniško dovoljenje ne bo vpisala. A nikar preveč veselo.

Po novem pa se osebi, ki je opravila praktičen del vozniškega izpita na motornem vozilu z avtomatskim menjalnikom, vpis omejitev v vozniško dovoljenje ne bo izvedel – a le, če bo ta oseba že imela vozniško dovoljenje, pridobljeno na podlagi praktičnega dela vozniškega izpita z vozilom z ročnim menjalnikom.

Pravni nasvet

Gre torej le minimalno spremembo, ki bo povzročila, da bo pravni red na področju voznikov v državah EU čim bolj podoben. V praksi pa to za večino ne prinaša bistvenih sprememb!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja