Go to Top

Javni potniški promet ustavljen. Potni stroški?

Javni potniški promet je od 16. marca 2020 začasno ustavljen. Vlada Republike Slovenije je omenjeni ukrep, skupaj z ostalimi preventivnimi ukrepi, sprejela z namenom obvladovanja in zajezitve epidemije novega koronavirusa.  Marsikateri delavec, ki v tem obdobju ostaja na svojem delovnem mestu, je bil tako primoran poiskati drug način prihoda na delo. Kako se potemtakem vrednotijo stroški poti na delo, če javni potniški promet ne deluje?

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na [email protected] .

 

Povračilo stroškov prihoda in odhoda z dela

V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti povračilo stroškov prihoda in odhoda z dela.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Delavec ima pravico do povračila stroškov prevoza, če je njegovo bivališče vsaj en kilometer oddaljeno od kraja opravljanja dela. Pri tem se povračilo stroškov ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, in sicer do višine stroškov javnega prevoza od običajnemu prebivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela.

 

Če javni potniški promet delavcu ni dostopen

In če delavec nima možnosti uporabe javnega prevoza? Če delavec iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, veljajo drugačna pravila. V tem primeru ima delavec pravico do povračila kilometrine. V davčno osnovo se v tem primeru ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela. Pri tem je potrebno upoštevati najkrajše običajne cestne povezave.

 

Javni potniški promet ustavljen zaradi zajezitve epidemije novega koronavirusa

Glede na to, da je javni potniški promet ustavljen zaradi trenutnih izrednih razmer, je potrebno šteti, da delavci nimajo možnosti uporabe javnega prevoza. To torej v trenutnih razmerah velja tudi za delavce, ki so sicer to možnost imeli. Če je javni potniški promet za delavca tako iz utemeljenih razlogov ne dostopen, ima pravico do povračila kilometrine.

 

Nezmožnost priti na delo zaradi višje sile

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je delavec, če ne more opravljati dela zaradi višje sile, upravičen do polovice plačila, do katerega bi bil sicer upravičen, če bi delal. Vendar pa to plačilo ne sme znašati manj kot 70 odstotkov minimalne plače.

 

Ali v primeru, ko delavec zaradi izrednih razmer ne more priti na delo, lahko govorimo o višji sili?

Da, za višjo silo gre tudi v primeru, ko delavec zaradi razglašenih izrednih razmer ne more priti do določene lokacije. Seveda to velja samo v primeru, če delavec tudi nima lastnega prevoza in njegovega prihoda tudi na noben drug način ni mogoče organizirati.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja