Go to Top

Oranžna je v korona situaciji nova zelena! Kaj to pomeni?

Oranžna, rdeča, zelena in siva. po novem se države glede na svojo epidemiološko sliko razvrščajo glede na 4 barv. Barva določa tudi način prehajanja med državami. Mejo lahko prosto prehajajo vsi, ki prihajajo iz zelenih in oranžnih držav v EU in schengenskem območju.

Informativni izračun plače

Delodajalci, ste že seznanjeni kakšne ukrepe prinaša peti protikoronski paket? Naša pravna služba spremlja zakonodajne spremembe, tudi na podjetniških izobraževanjih. Pridružite se nam na webinarju “Ukrepi delodajalca v času koronavirusa” ali seminarju “Obveznosti delodajalcev od A do Ž“.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Seznam 4 barv

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz prihajajočega petega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Po novem imamo seznam, ki je sestavljen iz 4 barv:

  • rdeča,
  • oranžna (prej rumena barva),
  • zelena,
  • siva (ta je namenjena državam, v katerih ni dovolj verodostojnih podatkov in testov).

 

Slovenija je do sedaj imela strožja merila za uvrščanje držav na sezname glede na število okuženih na 100.000 oseb. Za zelene države je po novem meja 25, oranžna je država, kjer številke segajo od 25 do 50, rdeča pa tista, kjer so številke nad 50. Pri uvrščanju držav na seznam smo se v Sloveniji zgledovali po nemškem inštitutu, ki opravlja podobne naloge kot NIJZ.

BRUTO NETO PLAČA

Barva določa prehode med državami

Trenutno glavne težave ne predstavljajo vnosi iz drugih držav, temveč predvsem okužbe znotraj države, ki pa so zelo razpršene. Virus se najbolj širi v domovih za ostarele, bolnišnicah, šolah in v delovnih organizacijah.

A vseeno prehodi med državami niso sproščeni. Prehodi med državami so določeni glede na barvo, s katero je obarvana določena država. Slovenska vlada se je glede ukrepov na mejah držala priporočil Evropske komisije. Evropska komisija je priporočila izdala, da se ne bi ponovila pomladanska situacija, ko so države meje zapirale po svoje.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Oranžna je nova zelena

Prehodi držav so poenostavljeni. Mejo lahko prosto prehajajo vsi, ki prihajajo iz zelenih in oranžnih držav v EU in schengenskem območju. Za prihod iz rdečih ali oranžnih držav izven EU je potreben negativen covid-19 test. Seveda se potnik še vedno lahko odloči za karanteno, ali pa se ji izogne z negativnim testom, ki pa mora biti opravljen v državi članici EU in ne sme biti starejši od 48.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Država je oranžna, če ni uvrščena niti na seznam zelenih epidemiološko varnih držav niti na seznam rdečih držav – torej držav s slabimi epidemiološkimi razmerami. Sezname si lahko ogledate TUKAJ.

Informativni izračun plače

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja