Go to Top

Ugovor na dohodnino 2017

V prvem svežnju je informativne izračune dohodnine prejelo 959.789 zavezancev. Če se z izračuni ne strinjate, morate poslati ugovor na izračun dohodnine 2017. Časa za to imate do 30. aprila 2018.

>>> Vas mika dodaten zaslužek? Oglasite se na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in skupaj s podjetniškimi strokovnjaki poiščite pravo poslovno idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Kdaj je treba vložiti ugovor?

Po prejemu informativnega izračuna dohodnine morate preveriti podatke, ki jih vsebuje. Pregledati morate, če so vanj vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Podatke, navedene v izračunu, pa morate primerjati s podatki, ki ste jih prejeli od svojega izplačevalca.

Če ugotovite, da so podatki v informativnem izračunu napačni oziroma pomanjkljivi, ali pa da je vaša davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morate podati ugovor na izračun dohodnine 2017. In sicer najpozneje do 30. aprila 2018. Če ugovora ne boste poslali, storite davčni prekršek, opozarjajo na Finančni upravi RS (Furs). Dodajajo, da je za tovrsten prekršek zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

ugovor

Ugovor na izračun dohodnine pa ni potreben, če razlika med zneski dohodkov iz izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega enega evra, sporočajo iz Fursa.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

 

Kako vložiti ugovor?

Ugovor lahko vložite elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Če se boste odločili, da boste ugovor oddali v papirnati obliki, obrazec lahko natisnete s Fursove spletne strani ali pa ga prejmete na enem izmed finančnih uradov. Na podlagi ugovora vam bo Furs izdal dohodninsko odločbo.

>>> Potrebujete pomoč pri pripravi ugovora? Nudimo vam davčno svetovanje! Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530!

Ugovor pa prinaša tudi možnost za uveljavljanje posebnih olajšav. Če do izdaje informativnega izračuna še niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, namreč to lahko še storite v ugovoru.

Izračun dohodnine 2017 – olajšava za otroke

>>> Razmišljate, da bi odprli svoje podjetje? Kljub temu, da je registracija s. p. povsem preprosta, priporočamo, da se pred tem dobro pozanimate o prednostih in slabostih samozaposlitve.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Rok za vračilo oziroma doplačilo dohodnine

Rok za ugovor se bo iztekel 30. aprila 2018. Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 30. maj 2018, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2018.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kot smo že pisali, bodo v prvi tranši informativni izračuni prejeli rezidenti Republike Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi in niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov.

Informacijo o morebitni izdaji vašega informativnega izračuna lahko, tako kot pretekla leta, dobite na iTočki, ki je dostopna na spletni strani Fursa. Potreben je le vpis davčne številke.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo Furs odposlal 31. maja 2018.

Komentarjev (10)

 • milan mitrovič 5. Aprila 2018 - 11:57 Odgovori

  Ali se lahko poda ugovor glede normiranih stroškov (kilometrina,dnevnice) kot pogodbeno delo !? Priznanih je zgolj 10 % kot akontacija .

  • Dominika Ahačič 18. Aprila 2018 - 8:14 Odgovori

   Pozdravljeni, odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov. Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Nusa Krevh 30. Julija 2018 - 16:06 Odgovori

  Kdaj pa dobijo vrnjeni doh.tisti,ki so podali ugovpr,zoper premalo odlocbo..danes 30.7.nismo dobili.

  • Data, d.o.o. 30. Julija 2018 - 16:34 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. FURS vam bo poslal odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora zoper informativni izračun. O tem smo pisali v tem prispevku. Lep pozdrav, Data d.o.o.

 • R.Pašič 31. Julija 2018 - 13:52 Odgovori

  Še vedno ni jasno kdaj bodo vrnili dohodnino tistim ki so se pritožili?V prvotni odličbi je neveden rok 31.7.2018, po pritožbi, ni bilo več nikakršnega odgovora-.
  A je kakšen rok za vračilo po pritožbi?

  • Data d.o.o. 1. avgusta 2018 - 14:06 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Na podlagi ugovora bo FURS najpozneje do 31. oktobra izdal odločbo o odmeri dohodnine, zoper
   katero pa se lahko zavezanec pritoži, če se z njo ne strinja. Za bolj podrobne informacije pa predlagamo, da se obrnete na FURS. Lep pozdrav, Data d.o.o.

 • Urška Švara 21. avgusta 2018 - 12:56 Odgovori

  Pozdravljeni,

  Sama še do tega dne nisem prejela odgovora na ugovor na dohodnino.
  Kdaj ga lahko pričakujem?

  Lep pozdrav.

  • Data, d.o.o. 21. avgusta 2018 - 15:26 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Ravno včeraj smo objavili prispevek o tem. Če ste eden od 41.952 davčnih zavezancev, ki so vložili ugovor na izračun dohodnine 2017, lahko prav kmalu pričakujete prejem odločbe. Predvidoma naj bi jih začeli pošiljati še v tem tednu. Nakazilo na TRR zavezancem, ki imajo vračilo dohodnine, bo izvršeno v 30-ih dneh od datuma vročitve odločbe. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • Selim Havic 14. Septembra 2018 - 19:26 Odgovori

  Pozdravljeni
  Oddal sem ugovor na izracun dohodnine 2017 pred 30 Majem. Do sedaj nic nisem dobil in ko sem preveril stanje na e-davki stoji da je oddana ze meseca Maja. Receno je da odgovor na ugovor bom dobil Augusta pa se vedno ni nic, pa je ze sredina Septembra.Mislim da bi bilo fajn ce bi bilo lepo obrazlozeno kako postopek poteka in kolik traja.

  • Data, d.o.o. 20. Septembra 2018 - 8:37 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Iz FURS-a so nam sporočili, da so konec avgusta izdali 27.838 (66,36 % glede na vložene ugovore) odločb o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine. Za ostale zavezance Finančna uprava RS nadaljuje postopke odmere dohodnine in bo odločbe izdala do 31. oktobra 2018. O tem smo pisali v tem prispevku. Želimo vam, da odločbo dobite čimprej, lep pozdrav, Data, do.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja