Go to Top

Dohodnina – danes poslan 2. paket informativnih izračunov za leto 2019

Dohodnina bo v naslednjih dneh zaposlila pismonoše. V prvih dneh meseca junija lahko namreč vsi zavezanci, ki informativnih izračunov za leto 2019 še niste prejeli, le-te pričakujete. Če ste naročeni na e-vročanje preko eDavkov, pa si svoj informativni izračun že lahko ogledate!

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI

Pozor: informativni izračuni dohodnine prispejo z navadno pošto, dohodnina ni več priporočena pošiljka. Z našim kalkulatorjem pa lahko dobite informativni izračun dohodnine takoj.

FURS je danes odpremil 686.961 informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

Konec meseca marca je bilo izdanih prvih 798.943 informativnih izračunov. Skupaj jih je bilo letos izdanih 1.485.904.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

V drugem svežnju bo informativne izračune dohodnine prejelo 686.961 zavezancev, od tega 244.063 (35,5 %) z doplačili, 350.950 (51,1%) z vračili, 91.948 (13,4 %) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 64.224.909 EUR doplačil in 219.721.151 EUR vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 263 EUR, povprečni znesek vračila pa 626 EUR.

Dohodnina: dobro preverite izračun

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

FURS zavezancem svetuje, naj prejete informativne izračune dohodnine skrbno pregledajo. Preveriti je namreč potrebno, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Te podatke naj primerjajo s podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

Do kdaj je potrebno oddati ugovor, če dohodnina ni pravilno izračunana?

V kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 29. 6. 2020 podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 EUR do 400 EUR.  Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Ste pozabili uveljavljati vzdrževane družinske člane in dohodnina ni pravilno izračunana?

Tisti, ki ste morebiti pozabili uveljavljati vzdrževane družinske člane in zato dohodnina ni pravilno izračunana lahko to še vedno storite, in sicer v ugovoru.

Kdaj informativni izračun postane odločba?

Če ste ob pregledu ugotovili, da vam je bila dohodnina pravilno izračunana in podatki v informativen izračunu pravilni, vam ni potrebno storiti ničesar. Informativni izračun namreč po poteku roka (29.6.2020) za ugovor postane odločba.

ZNESEK REGRESA 2020

Kaj pa če je dohodnina preplačana?

Rok za vračilo preveč plačane dohodnine je 29. 7. 2020, rok za doplačilo dohodnine pa se prav tako izteče 29. 7. 2020.

V kolikor zavezanec vloži ugovor, ne nastane obveznost doplačila oz. vračila, saj informativni izračun dohodnine ne šteje za odločbo. Davčni organ bo v tovrstnih primerih izdal odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora.

Pravica do regresa in čakanje na delo

Informativnega izračuna tudi tokrat niste prejeli?

Naslednji (in hkrati zadnji) sveženj informativnih izračunov dohodnine bo odpremljen konec junija 2020. Takrat bodo izračune prejele predvsem fizične osebe z dejavnostjo, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov. Ostali zavezanci, ki so v letu 2019 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. julija 2020 na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami (ne glede na višino prejetega dohodka), in sicer do 31. avgusta 2020.

 

Vir: FURS

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja