Go to Top

Tiho odpuščanje delavcev v tem mesecu pri Facebooku in Googlu?

Tiho odpuščanje zaposlenih pri tehnoloških velikanih – znak prihajajoče recesije?

Tiho odpuščanje se je v tem mesecu pričelo pri delodajalcih, ki so do nedavnega veljali za nepopustljive zaposlovalce in izkazovali konstantno stopnjo rasti. Gre torej za prikrito obliko kolektivnega odpuščanja? So spletni velikani nakazali realno skrb za prihodnjo gospodarsko rast?

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Tiho odpuščanje, kot ga Facebook izvaja danes…

Facebook, oz. po novem imenovana Meta, se po napovedih srečuje z zastojem rasti prihodkov in težjim bojem s konkurenti. Kot odgovor na to skušajo vodilni pri socialnemu spletnemu gigantu zmanjšati stroške za 10 odstotkov. Na udaru so prav zaposleni. Tiho odpuščanje, kot ga je implementiral Facebook, posega po ukrepu kot je reorganizacija oddelkov. Hkrati gre za napeljevanje zaposlenih, naj si ti v 30-dnevnem roku skušajo poiskati novo delo znotraj podjetja. V nasprotnem primeru bodo sicer odpuščeni. Takšen poseg naj bi po načrtih Facebook-a zmanjšalo stroške zaposlenih. Hkrati pa to pomeni, da se bodo na tak način izognilo se večjemu odpuščanju zaposlenih.

Informativni izračun plače

Tiho odpuščanje tudi pri Googlu

Tudi Google se pripravlja na morebitno recesijo, vendar ta tehnološki gigant izvaja tiho odpuščanje s 90-dnevnim oknom, v kateremu bi si naj zaposleni poiskali drugo delovno mesto znotraj družbe ali bili odpuščeni. Google je sicer v preteklosti poudaril, da je 95% tistih, ki so izrazili interes za to da bi ostali v podjetju, takšno pozicijo v tem času tudi našli. Drugače je drugod v ZDA, kjer tiho odpuščanje navadno pomeni preporod »free-lancerjev« oz. samozaposlenih v s.p.-jih.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

pravno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Čemu je namenjeno tiho odpuščanje? Lahko temu sledi nova, samostojna kariera?

Tiho odpuščanje naj bi bilo po zagotovilih zastopnika Facebooka namenjeno zadrževanju višje usposobljenih kadrov in talentov, ki bi jih delodajalec drugače izgubil. Ta tehnološki gigant namreč zaposluje inženirje in programerje, ki jih je težje poiskati na trgu in za katere je do nedavno Facebook na trgu bil trdo bitko, da jih je pridobil. Tiho odpuščanje ima tudi svoje slabosti. Pri tem predvsem mislimo na nižjo produktivnost in slabšo moralo zaposlenih. Temu je tako, ker se za omejeno število mest tekmuje večje število ljudi, ki se med seboj poznajo in so v tem času gradili medsebojne odnose.

Poleg tega iz podjetij odhaja visoko izobražen in specifičen kader, ki zlahka lahko nadaljuje svojo kariero kot samozaposleni podjetniki in nenazadnje postanejo na določenem področju morda celo tekmeci matičnemu podjetju.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kakšen nasvet je pred časom delil Sundar Pichai, vodilni pri Googlu?

Vodja Googla je pred časom predlagal, naj zaposleni »postanejo bolj podjetni«, kar je vsekakor res v času, ko je prišlo do znižanja ekonomske rasti gospodarstva in ko se svet sooča s specifičnimi krizami  – inflacija, draginja energentov, vojna in sankcije. Tiho odpuščanje tako ne predstavlja konca samemu sebi, saj gre v tehnološki branži za izjemno izobražene, izkušene in izučene zaposlene, ki so najverjetneje v določeni meri v preteklosti že delovali kot samozaposleni!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja