Go to Top

Gospodarska rast – letos 5,4-odstotna, v 2023 le 1-odstotna!?

Gospodarska rast bo 5,4-odstotna, kaže napoved Evropske komisije

Gospodarska rast bo letos 5,4-odsototna, je Sloveniji napovedala Evropska komisija. Gre za višjo napoved od majske. Slabša gospodarska rast bi naj bila prihodnje leto, in sicer bi naj rast slovenskega BDP bila je 1 %.

Odprite s.p. na DATA točki!

Gospodarstvo se je prvih treh mesecih okrepilo za 0,8 odstotka

V prvem četrtletju letošnjega leta se je slovensko gospodarstvo okrepilo za 0,8 % na četrtletni ravni. To je hitreje, kot je evropska komisija pričakovala spomladi. Gospodarska rast se je po trenutnih podatkih nadaljevala tudi v drugem trimesečju, a je v nekaterih sektorjih že zaznati umirjanje. Po oceni komisije je gospodarska rast posledica zasebne porabe in investicij. Prispevek zunanje trgovine je bil negativen.

Kaj bo pokazal kalkulator za informativni izračun plače?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Odsotnosti z dela, katere so poleg dopusta?

Gospodarska rast v Sloveniji – počasen vpliv vseh dejavnikov

Vojna v Ukrajini, ki med drugim povečuje cene za potrošnike, stroške proizvodnje ter povzroča motnje v dobavnih verigah, zaenkrat počasi vpliva na kazalnike za gospodarsko rast. Po napovedih EK, bo vpliv teh dejavnikov na rast slovenskega BDP viden v drugi polovici 2022 in začetku 2023. Gospodarska rast oz. napovedana 5,4-odstotna rast BDP v Sloveniji je celo druga najvišja v EU. Višja napovedana rast je le za Portugalsko, ki ji je komisija napovedala 6,5-odstotno gospodarsko rast. Gospodarska rast v evrskem območju bo po napovedih komisije 2,6 %, v celotni EU pa 2,7%.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Gospodarska rast za 2023 pa med najnižjimi!

Napoved za prihodnje leto pa je celo med najnižjimi, in sicer zgolj 1-odstotna. V spomladanski napovedi je na primer bila predvidena gospodarska rast za Slovenijo še 3,1 %. Nižja gospodarska rast bi naj bila po napovedih EK le na Švedskem (0,8 %) ter v Italiji (0,9 %). Nizozemsko pa po napovedih prav tako čaka enoodstotna gospodarska rast.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Inflacija bo višja od prejšnje napovedi

Evropska komisija je Sloveniji napovedala višjo inflacijo kot maja. Takrat je bilo napovedano, da bo inflacija letos dosegla 6,1 %, leta 2023 pa 3,3 %. Zdaj je napovedana inflacija za letos 7,6-odstotna, za prihodnje leto pa 4,9-odstotna.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja