Go to Top

Gospodarska rast – v letu 2023 naj bi dosegla 2 odstotka!

Gospodarska rast naj bi po podatkih Banke Slovenije letos dosegla 2 odstotka. V drugi polovici leta pa naj bi se umirila tudi inflacija. Kaj pa so največji razlog za nadaljnjo gospodarsko rast v letu 2023?

Bi radi tudi sami prispevali k rasti slovenskega gospodarstva? Ustanovite podjetje na Data točki. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače

Gospodarska rast 2023 – koliko bo zraslo gospodarstvo?

V začetku leta je napoved za gospodarsko rast po podatkih Banke Slovenije znašala 0,8 odstotka. Sedaj je bila ta napoved dvignjena na dva odstotka. Prav tako pa naj bi inflacija v letu 2023 znašala 7,5 odstotka, še posebej pa naj bi se umirila v drugi polovici leta. V letu 2024 naj bi inflacija padla za 3,6 odstotka, v letu 2025 pa za 2,6 odstotka. Seveda pa so te napovedi odvisne predvsem od geopolitičnih razmer po svetu.

Koliko znašajo socialni transferji v letu 2023?

podjetniško svetovanje

Koliko regresa vas čaka v 2023?

BDP Slovenije – kaj so največji razlogi za rast?

Gospodarska rast bo v Sloveniji predvsem posledica investicij in izvozne aktivnosti, kjer bo rast predvsem poganjalo izpolnjevanje preteklih naročil in izvoza storitev. Zaradi tega bo gospodarska rast v Sloveniji tudi večja od gospodarske rasti v evrskem območju. Le-ta bo po najnovejših napovedih letos znašala le 0,9 odstotka.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Gospodarska rast 2023 – kako je z ravnjo zaposlenosti?

Raven brezposelnosti je bila v maju 2023 najnižja po letu 1990. Tako naj bi raven zaposlenosti do konca leta 2023 ostala visoka – to bo potisnilo rast plač na najvišje nivoje v zadnjih dvajsetih letih. Rast sredstev za zaposlene, na primer, je v prvem četrtletju 2023 znašala 13,5 odstotka. V letu 2024 naj bi rast plač potem padla na 6 odstotkov, a še vedno ostala nad rastjo cen življenjskih potrebščin.

Vas zanima podjetništvo? Obrnite se na podjetje Data. Odprite s.p. ali d.o.o. in začnite svojo poslovno pot. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Podjetnikom nudimo cel kup storitev, od računovodstva do davčnih in pravnih svetovanj!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja