Go to Top

Računalniški programer – ne potrebuje posebne izobrazbe ali dovoljenja in preprosto odpre svoj s.p.!

Računalniški programer in delo kot samozaposleni!

Neka študija iz Univerze v Švici je pokazala, da so programerji najbolj učinkoviti in produktivni, ko so lahko dokončali dodeljene naloge in, ko so lahko delali brez interupcij. Tema dvema dejavnikoma je zatem sledil dejavnik sestankovanj, kjer se je učinkovitost povečala, ko teh ni bilo. Za tem pa še faktor jasno postavljenih ciljev in možnost planiranje poteka dela znotraj delovnega dne.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Ti dejavniki sicer ne predlagajo jasne enoznačne rešitve vseh problemov, ki morda pestijo učinkovitost, a vendar zarisujejo kako mora nekdo, ki organizira delo, prilagajati sam delovni proces in programerjem omogočiti bolj popolno delovno izkušnjo.

Informativni izračun plače

Programer lahko delo opravlja preko lastnega s.p.-ja in tako postane svoje usode krojač

Samostojna narava dela, ki ga opravlja programer, pa vendar predlaga še drugo možnost dela, kjer je programer lahko sam svoj šef – to je delo preko lastnega podjetja oz. registracije statusa samostojnega podjetnika (s.p.).

Informativni izračun dohodnine

Registracija je preprosta in predvsem brezplačna. Najlažje se jo je lotiti z obiskom na VEM točki našega podjetja, Data d.o.o., kjer s strokovnostjo in hitrostjo opravimo postopek in Vam lahko svetujemo glede ustanovitve. Tako Vam lahko registriramo polni ali popoldanski s.p., kot tudi uredimo prijavo za vodenja knjig po normiranih ali dejanskih stroških. Nudimo tudi vodenje računovodstva za s.p. in d.o.o. ter prinašamo strokovno pomoč podjetniku s pravnimi vprašanji.

PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Dejavnosti, ki jih registrirate kot programer – vsaka dejavnost za drugo storitev

Za samo opravljanje dejavnosti povezanih s programiranjem ni potrebno posebnega dovoljenja ali izobrazbe. Za izstavljanje računov za programerske storitve pa je vsekakor potrebno registrirati primerne dejavnosti in v osnovi je to dejavnost »Računalniško programiranje« (SKD 62.010). To vključuje pisanje, posodabljanje, popravljanje računalniških programov, kot tudi načrtovanje njihove strukture.

Računalniški programer - ne potrebuje posebne izobrazbe ali dovoljenja in preprosto odpre svoj s.p.Še več, za načrtovanje računalniških sistemov in svetovanje glede računalniških naprav in programov in usposabljanje uporabnikov potrebujete imeti registrirano dejavnost »Svetovanje o računalniških napravah in programih« (SKD 62.020). Medtem ko upravljanje in obratovanje računalniških naprav in sistemov zahteva »Upravljanje računalniških naprav in sistemov« (SKD 62.030). Dela povezana s programjem, kot je inštalacija in ponovna vzpostavitev sistema vključuje dejavnost »Druge z informacijsko tehnologijo in računalniškimi storitvami povezane dejavnosti« (SKD 62.090).

Vse več je projektov namenjenih obdelava »big-data« podatkov, ki jo vpišemo ob registraciji z dejavnostjo »Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti« (SKD 63.110). Drugi informacijski dejavnosti v uporabi sta tudi »Obratovanje spletnih portalov« (SKD 63.120) ter »Drugo informiranje« (SKD 63.990).

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Pravni nasvet

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

Imate svoj s.p. – lahko se napotite v tujino tudi kot programer

Skoraj vsak programer si išče delo v tujini in tudi registracija s.p.-ja to omogoča- in sicer v obliki napotitve v tujino. Tako lahko ob določenih pogojih podjetnik po registraciji napoti sebe na delo v tujino za tujega naročnika. Glede pogojev napotitev preverite pogoje v državi napotitve in preberite si naš članek Sprejet je Zakon o čezmejnem izvajanju storitev.

Informativni izračun plače

Vaš s.p. lahko izdaja tudi račune za storitve podjetjem v tujino. Kadar so naročniki pravne osebe v drugih državah članicah EU, je zahtevana prijava atipičnega DDV zavezanca. O temu smo več že pisali v sestavku Atipični davčni zavezanec – se morate registrirati?.

Dober računovodski servis vam olajša birokracijo in vas razreši raznih ovir

To je posebej res v primeru poslovanja s tujino in raznih sprememb, ki izhajajo iz tega. Nekaj smo že pisali o spremembah v poslovanju z Združenim Kraljestvom in tekom poslovanja podjetja se take spremembe kar vrstijo. Za lažje poslovanje Vam lahko naša računovodska hiša združuje storitve računovodenja v paketih, ki vključujejo še davčne ali pravne storitve. Tako so Vaše poslovne potrebe preskrbljene pod eno streho.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja