Go to Top

Socialna kapica prinaša višje neto izplačilo plače

Socialna kapica omogoča omejitev plačila socialnih prispevkov tistim z višjo plačo

Socialna kapica je eden izmed ukrepov, ki jih opredeljuje predlog Zakona o debirokratizaciji, ki ga obravnava Državni zbor. Prinaša razbremenitev plačila prispevkov tistih, katerih bruto plača znaša več kot 6.000 EUR. V številnih evropskih državah je sicer v veljavi že dolgo. Zato je morda res že skrajni čas za uvedbo tudi v Sloveniji.

Obračunajte si plačo!

Kakšen je namen socialne kapice?

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Socialna kapica povečuje pravičnost, predvsem pa preprečuje beg možganov – visoko izobraženih delavcev, ki prejemajo višje plače. Cilj je tudi v pridobitvi tujih strokovnjakov, ki bi s svojim znanjem postali vrhunski kader za marsikatero podjetje.

V Sloveniji so najvišje plače res močno obdavčene, precej več kot drugod po svetu. Pri plači nad 4.500 evrov neto mesečno je potrebno za vsakih dodatnih 100 evrov izplačila, plačati še 200 evrov socialnih prispevkov in dohodnine.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Socialna kapica za določene poklice v Sloveniji že velja

Socialna kapica je že v veljavi za odvetnike in druge samostojne poklice, ki ne glede na višino plače, ki jo prejemajo, plačujejo obvezne socialne prispevke v maksimalni višini 2.481 evrov.

davčno svetovanje

Višina plače, pri kateri se uveljavi

V okviru razprave novega zakona gospodarstvo predlaga, da se socialna kapica uvede pri višini 4.600 evrov bruto. Medtem ko Vlada predlaga uvedbo pri plači 6.000 evrov bruto. Četudi bo začetna omejitev postavljena višja, si zasebni sektor prizadeva k postopni uvedbi socialne kapice pri 2,5 kratniku povprečne plače v državi.

Preberite tudi: Bruto plače so se v povprečju dvignile

Socialna kapica razbremeni tudi strošek delodajalca

Plačilo socialnih prispevkov je razdeljeno na zaposlenega in delodajalca. Z uvedbo socialne kapice, se razbremeni tudi delodajalca, katerega končni strošek plače je sedaj zaradi plačila prispevkov na visoko plačo zaposlenega več kot 50 odstotkov višji od neto izplačila, ki ga delavec prejme. Obstoječi predlog socialne kapice v višini šest tisoč evrov prinaša torej davčno razbremenitev podjetij in posameznikov za okoli 135 milijonov evrov letno.

Želim se prijaviti na e-novice

Ob upoštevanju predloga, da se socialna kapica uvede pri 6.000 evrov bruto plače, bi bilo do tega ukrepa upravičenih približno 17.000 zaposlenih.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja