Go to Top

Prejemniki pomoči po PKP – pazljivo pri izplačilu božičnice!

Prejemniki pomoči po PKP – komu ne smete izplačati božičnice?

Prejemniki pomoči po PKP morajo biti še posebej pazljivi pri izplačilu božičnice! Nagrad za poslovno uspešnost oz. božičnice ne smete izplačati vodstvu. V nasprotnem primeru boste morali pomoč vračati. Kako rešiti to zagato? Če potrebujete pravni nasvet glede delovnega prava, lahko pokličite na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja! Naši pravniki so vam lahko tudi v pomoč pri izdelavi internih aktov!

Informativni izračun plače

Prejemniki pomoči po PKP – kdaj je potrebno vračati pomoč, če izplačate božičnico vodstvu? (1. del)

Kdaj je treba PKP pomoči vračati, če (bo)ste izplačali božičnico vodstvu?

  • Če ste prejemali povračilo nadomestilo plače za čakanje na delo in oprostitev prispevkov za socialno varnost po PKP1, mesečni temeljni dohodek po PKP1 in PKP5. In če ste izplačali nagrade poslovodstvu oz. del plače za poslovno uspešnost poslovodstvo, izplačanih v letu 2020 oz. za leto 2020;
  • Če ste prejemali subvencijo skrajšanega polnega delovnega časa po PKP3 in PKP8. In če ste od 1.1. 2021 izplačali nagrade poslovodstvu oz. del plače za poslovno uspešnost poslovodstvu izplačanih v letu 2020 oz. 2021 ali za leto 2020 oz. 2021;
  • Če ste prejemali nadomestilo plače na začasnem čakanju na delo po PKP 8. Ter če ste od 1.2.2021 izplačali nagrado poslovodstvu oz. del plače za poslovno uspešnost poslovodstvu za leto 2021.

Ustanovite podjetje! To lahko storite pri nas!

Prejemniki pomoči po PKP – kdaj je potrebno vračati pomoč, če izplačate božičnico vodstvu? (2. del)

  • Če ste prejemali subvencijo minimalne plače po PKP 8. In ste od uveljavitve PKP8 izplačali nagrade poslovodstvu oz. del plače za poslovno uspešnost poslovodstvu za leto 2021;
  • Če ste prejemali povračilo nadomestila plače za skrajšani polni delovni čas po ZIUPGT. Ter ste od 1.1.2021 izplačali nagrado poslovodstvu oz. del plače za poslovno uspešnost za leto 2021.

V primeru, da morate tudi vi vračati pomoč, to storite tako, da vložite izjavo preko eDavkov. Mimogrede, preberite tudi Božičnica 2021 – delodajalci, jo boste izplačali? in Strošek delodajalca pri izplačilu božičnice – koliko boste prejeli?

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

računovodsko svetovanje

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Prejemniki pomoči po PKP – kje je problem?

Če so nagrade za poslovno uspešnost določene v kolektivni pogodbi, običajno ni težav. Kolektivna pogodba namreč ne zajema vodilnih delavcev, ampak običajne delojemalce. Ti lahko dobijo božičnico v 2021 in so oproščeni plačila prispevkov. Prav tako podjetju ni potrebno vračati pomoči. Problem nastane, če so nagrade določene v splošnem aktu delodajalca ter vključujejo tudi vodilne delavce! Če je pravica do božičnice določena v splošnem aktu, morajo biti merila in višina izplačila določena enotno za vse delavce (tudi poslovodni delavci). Če delodajalca zavezuje interni akt, se poslovodstvo božičnici ne more odpovedati. Če se pa ji odpove – to pomeni, da bo izplačilo božičnice v celoti obdavčeno (12. točka 44. člena ZDoh-2).

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Kaj storiti?

Kako poiskati rešitve, če hoče delodajalec izplačati božičnico za zaposlene (da se jim ta ne bo štela v dohodnino) in ostati prejemniki pomoči po PKP?

  • Družba spremeni splošni akt – za to potrebuje soglasje nadzornega sveta oz. soglasje lastnikov. V splošnem aktu se spremeni način nagrajevanja poslovodnih oseb, nagrade zaposlenim iz poslovne uspešnosti, na katere se torej ne plačajo prispevki, niso več določene v tem aktu.
  • S spremembo splošnega akta podjetje oz. zaposleni sklenejo kolektivno pogodbo za določeno dejavnost. V kolektivni pogodbi so že določene način nagrajevanja delavcev iz poslovne uspešnosti, ki ne zajemajo vodilnih.
  • Če ustrezne kolektivne pogodbe ni, se lahko s soglasjem lastnikov oz. nadzornega sveta se lahko spremeni splošni akt. V tem primeru bi morala biti merila zapisana tako, da vodilni kader ne bi prejel nagrade, ker meril enostavno ne bi dosegel. A to je v praksi zelo težko doseči. Po razlagi Fursa pa vodilni, ki so redno zaposleni v podjetju, tudi ne smejo biti neposredno izločeni iz nagrajevanja.
  • Ena izmed možnosti je tudi ta, da lahko poslovodne osebe delo opravljajo tudi na drugi pravni podlagi. V teh primerih tako ne bi šlo za tipično delovno razmerje. Podjetje vodi po posebni pogodbi in tako ni redno zaposlen. V tem primeru se splošni akt družb glede nagrad poslovodne osebe ne tiče. Podjetje lahko nagradi samo zaposlene. V primeru, da bi želeli nagraditi vodilnega (pa čeprav ni redno zaposlen), bo moralo podjetje vseeno vračati pomoč!

V primeru nejasnosti lahko za pomoč kontaktirate naše pravne svetovalce. Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete data@data.si.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja