Go to Top

Nadomestilo za čakanje na delo tudi v juniju

Nadomestilo za čakanje na delo lahko uveljavljate še 1 mesec

Nadomestilo za čakanje na delo prejemajo zaposleni, katerim delodajalec odredi čakanje na delo, saj jim ne more zagotoviti dela. Nadomestilo znaša 80% osnove, delodajalec pa bo lahko povračilo izplačanega nadomestila zahteval tudi za mesec junij. Vlada je namreč 26.5. podaljšala ukrep subvencioniranega čakanja na delo.

Informativni izračun plače

Učinki interventnih ukrepov

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Državni ukrepi, kamor spada tudi izplačano nadomestilo za čakanje na delo, katerega država povrne delodajalcu, so pripomogli k omejitvi rasti brezposelnosti. Ukrep subvencioniranega čakanja na delo, ki je v veljavi po PKP8, je do meseca maja delodajalcem omogočil izplačilo približno 533 milijonov evrov, da so lahko pokrili izplačano nadomestilo za čakanje na delo, ki so ga morali izplačati zaposlenim.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Nadomestilo za čakanje na delo in višina izplačila

Delavcu za čas čakanja na delo pripada nadomestilo plače v višini 80 odstotkov osnove – povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev. Izplačano nadomestilo plače pa ne sme biti nižje od minimalne plače v Republiki Sloveniji. Višina nadomestila plače ne sme presegati višine plače, ki bi jo delavec prejel, če bi delal.

Nadomestilo za čakanje na delo mora biti prav tako kot plača, delavcu na njegov transakcijski račun nakazano najpozneje do 18.-ga v mesecu, za pretekli mesec.

pravno svetovanje

Kako delodajalec zahteva izplačano nadomestilo za čakanje na delo

Delodajalec mora vložiti vlogo za čakanje na delo na portal ZRSZ – za delodajalce. Vlogo je potrebno vložiti v roku 8 dni od napotitve delavcev na čakanje na delo. Ko prejmete ugoditveno odločbo Zavoda RS za zaposlovanje, pa boste lahko vložili zahtevo, da se vam izplača nadomestilo za čakanje za delo, glede na vpisane podatke o izplačanih plačah za zaposlene. Višina zahtevanega nadomestila je navzgor omejena in sicer je največji znesek povračila 1.821,44 evrov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Sklep o podaljšanem ukrepu mora biti še objavljen v Uradnem listu

Za veljavnost podaljšanega ukrepa državne pomoči, mora biti Sklep objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije. S tem bo tudi na portalu za delodajalce, omogočena oddaja novih zahtevkov za nadomestilo za čakanje na delo. Vloga bo predvidoma možno oddati že v pričetku junija.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja