Go to Top

Čakanje na delo po PKP8

Čakanje na delo ponovno na voljo

Čakanje na delo in uveljavljanje izplačila nadomestil plače za delavce, katerim je bilo čakanje odrejeno, je s 5. februarjem in uveljavitvijo PKP8 ponovno na voljo. Prav tako pa je še vedno možno oddati vlogo za delno subvencioniranje skrajšanja polnega delovnega časa.

Informativni izračun plače

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Kdaj napotiti delavca na čakanje na delo?

Zaposlene lahko napotite na začasno čakanje na delo najdlje za obdobje do 30. 4. 2021. Vlogo je potrebnoje potrebno predložiti v 8 dneh od napotitve delavcev na čakanje.

Če ste zaposlene napotili na začasno čakanje na delo že pred uveljavitvijo zakona PKP8, v obdobju od 1. 2. 2021 ali v obdobju od 16. 1. 2021 do 31. 1. 2021, morate vlogo oddati v 8 dneh od začetka veljavnosti zakona, najkasneje do 15. 2. 2021.

Informativni izračun plače

Kdo lahko uveljavlja čakanje na delo?

Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje na delo lahko po novem uveljavljate delodajalci, ki ste bili registrirani do 31. 12. 2020 ter zaposlenim začasno ne morete zagotavljati dela zaradi epidemije ali posledic epidemije.

Do povračila nadomestila plače za čakanje na delo ste upravičeni, če vam bodo po vaši oceni prihodki v letu 2021 zaradi epidemije ali posledic epidemije upadli za več kot 20 % glede na leto 2019 oziroma 2020.

Pravni nasvet

Višina nadomestila plače, do katerega ste upravičeni

Povračilo lahko znaša 80 % izplačanega nadomestila plače.

Ravno tako imate možnost uveljavljati 100 % povračilo nadomestil plače, če skupni znesek prejetih državnih pomoči po interventnih zakonih pri vas ne presega 1,8 milijona EUR za posamezno podjetje.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Povračilo izplačanega nadomestila plače je omejeno z višino povprečne mesečne plače v Sloveniji za oktober 2020. Nadomestilo plače, ki vam ga država povrne, vključuje nadomestilo plače in prispevke za vsa socialna zavarovanja (bruto I).

Če vam je zaradi epidemije s predpisi onemogočeno opravljanje gospodarske dejavnosti, nadomestilo plače, ki vam ga država povrne za to obdobje, vključuje nadomestilo plače z vsemi davki in prispevki delodajalca (bruto II).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja