Go to Top

Potovati po EU v času epidemije kmalu ne bo več tako komplicirano!

Potovati po EU v času epidemije kmalu ne bo več tako komplicirano! - Data d.o.o.

Potovati v času COVID ukrepov bo po celi EU kmalu poenostavljeno in bolj varno!

Potovati med državami EU vam lahko v času epidemije povzroča pravo preglavico. Preverjati je potrebno ukrepe, pogoje in veljavnost potrdil – tako za državo kamor želimo potovati, kakor tudi države čez katere potujemo. A kmalu ne bo več tako! Evropska komisija je predstavila prevetritev pravil za koordinacijo varnega in svobodnega gibanja po državah članicah EU. Gre za pravila, ki so bila vzpostavljena kot odziv na koronavirus. Mimogrede, želite ustanoviti podjetje? To lahko storite pri nas! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin!

Informativni izračun plače

Potovati med državami pod pogoji, ki temeljijo na posamezniku

Nov pristop je komisija na novo definirala in bo temeljil na posamezni osebi. Po novem bo veljavnost potrdila o cepljenju standardna za celotno unijo in bo veljala 9 mesecev po prvi seriji cepljenja. To devetmesečno obdobje upošteva smernice Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) o odmeri poživitvenih odmerkov po 6 mesecih. Pri tem se predvideva dodatno obdobje 3 mesecev, znotraj katerega se zagotovi, da se nacionalne kampanje cepljenja posameznih držav članic lahko prilagodijo in da se državljanom zagotovi dostop do poživitvenih odmerkov. Enostavneje povedano - imetniki potrdila o cepljenju tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav potovati po EU v roku devetih mesecev, odkar so prejeli omenjeno potrdilo. Za njih ne bi smele veljati nobene dodatne omejitve glede potovanj. To pomeni - nobenih zahtev po testih ali karanteni. Po devetih mescih pa covidno potrdilo brez poživitvenega odmerka naj ne bi več veljalo! Po veljavnih pravilih za potovanja po uniji za polno cepljene in prebolevnike ne sme biti omejitev. Je pa pravila sedaj treba prilagoditi in upoštevati tudi poživitveni odmerek. V času sprejemanja obstoječe zakonodaje namreč o tretjem odmerku še niso govorili.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

podjetniško svetovanje

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Potovati s t.i. »zelenim potrdilom«

Komisija vidi digitalno zeleno potrdilo kot standard, ki je uspešno zaživel. Na tem potrdilu nameravajo graditi in se izogniti različnim standardom med državami članicami EU. S tem želijo postaviti temelje enakega upoštevanja poživitvenih odmerkov med državami. Svet EU se je tako zedinil glede obdobja veljavnosti certifikatov, ki se izdajo ob prvem cepljenju.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Potovati v države po prenovljenem COVID semaforju stanja v državi članici EU

Prenovljen semafor bo informiral državljane kdaj potovati in kdaj ne. Prebivalci zelenih območij bodo lahko potovali neovirano. Tistim iz temno rdečih območij pa bo potovanje odsvetovano. Kaj bo pa s tistimi, ki bodo kljub temu potovali iz temno rdečih območij in niso cepljeni oz. covida niso preboleli? Za tiste se zahteva negativen test, ki mora biti opravljen pred potovanjem ter karantena po prihodu. To ne bo veljalo recimo za dnevne migrante in otroke, mlajše od 12 let.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ste v zadnjem letu želeli poslovno potovati v državo, kjer so nenadoma aktivirali »zasilno zavoro«?

Komisija je predlagala tudi poenostavljen ukrep t.i. zasilne zavore. To bi v primeru hitrega poslabšanja epidemioloških razmer oziroma širšega pojava novih različic virusa omogočilo vnovično uvedbo omejitev tudi za cepljene in osebe, ki so covid prebolele. Semafor tako ne bo le svetoval ljudem kdaj potovati in kdaj ne, temveč bodo nova pravila tudi poenostavila odzive držav v primeru aktivacije t.i. »varnostne zavore«. Poenostavilo se bo obveščanje in operativno se bo prenovil način, kako se posamične države zaprejo. Vsekakor dobrodošla novica za tiste ljudi, ki si želijo potovati, a ne vedo kako ukrepati v primeru nenadnega zaprtja države, kamor bodo potovali. Prenovljeni bodo tudi ukrepi za tiste, ki želijo potovati v države izven EU.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja