Go to Top

Zelena faza epidemije je končno dosežena

Zelena faza – kakšne spremembe prinaša

Zelena faza, sproščanje ukrepov, kdaj bo konec epidemije? Te besede zadnje dni polnijo naslovnice. Zelena faza je glede na epidemiološki semafor podana, ko sedemdnevno povprečje okužb znaša manj kot 300. Čeprav je Vlada napovedovala, da se bodo v tej fazi odpravile vse omejitve v državi, pa temu ne bo tako. Naši pravniki so preverili, katere omejitve ostajajo.

Informativni izračun plače

Epidemiološka slika se izboljšuje, še vedno je razglašena epidemija

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Delež pozitivnih na PCR testih je manjši od 10 odstotkov, čeprav je skorajda celotna Slovenija obarvana zeleno, pa tri regije ostajajo rumene, zato ostajajo v veljavi tudi določeni ukrepi. Po kriterijih evropskega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) smo še precej oddaljeni od tega, da bi bili v zeleni fazi.

Regres za upokojence 2021

Zelena faza prinaša izvajanje kongresne dejavnosti

Zaposleni v kongresni dejavnosti morajo izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa je omejeno na 50 % zasedenosti sedišč. Pri tem mora biti med osebami eno sedišče prosto. Navedeni omejitvi ne veljata na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč. Tam mora biti med postavljenimi sedišči najmanj 1 meter razdalje.

podjetniško svetovanje

Zelena faza ima dodan princip PCT

Čeprav je bilo prvotno določeno, da zelena faza odpravlja vse omejitve, pa se bodo le-te v resnici šele počasi sproščale. Zaenkrat pa še ni znano, za katere vse dejavnosti bo potrebno dokazovati pogoj PCT.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Zelena faza in ukrepi, ki ostajajo

Kljub sproščenim ukrepom bo še vedno potrebno upoštevati določena pravila, kot je nošenje zaščitne maske in vzdrževanje distance. Vlada kljub izpolnjenim pogojem za prehod v zeleno fazo še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Veljavnost večine omejitev je podaljšala do 6. junija. Prav tako še vedno velja omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in razkuževanja rok. V večstanovanjskih stavbah morajo biti še vedno nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok. Prav tako lahko nadomestilo za čakanje na delo uveljavljate še 1 mesec

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Zelena faza, zeleno potrdilo

Uveljavitev digitalnega zelenega potrdila je možno pričakovati sredi junija, kar bo sovpadalo s koncem formalno razglašene epidemije. Digitalno zeleno potrdilo bo v Sloveniji dostopno na portalu zVem, za njegovo pridobitev pa bo treba imeti mobilno identiteto smsPass ali digitalno potrdilo. Na vašo zahtevo pa bo potrdilo lahko izdajal tudi NIJZ ter ga posredoval po pošti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja