Go to Top

Povračilo stroškov delodajalcem za nakup testov – kako do povračila?

Povračilo stroškov delodajalcem za nakup hitrih testov za samotestiranje predvideva PKP 10

Povračilo stroškov delodajalcem za nakup hitrih testov, ki so namenjeni samotestiranju delavcev, je eden izmed predlogov, ki jih prinaša PKP 10. Za koga bodo delodajalci dobili povrnjeno? Kakšen bo ta znesek? Kaj morate storiti za izplačilo pomoči? Mimogrede, v našem podjetju imamo odlične pravne strokovnjake! Svetujejo vam lahko na področju delovnega, gospodarskega in obligacijskega prava. Za plačljivo svetovanje lahko pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Povračilo stroškov delodajalcem za nakup hitrih testov – ukrep bo veljal tudi za nazaj

Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 predvideva povračilo stroškov za samotestiranje. Podrobneje pa je povračilo urejeno v PKP 10. Predlog zakona morajo sprejeti še poslanci. Vlada bo tako podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom itd. povrnila stroške za hitre teste. Povračilo stroškov bo veljalo za nazaj – in sicer od 8. novembra pa do zadnjega dne v letošnjem letu. To pomoč bi lahko vlada s sklepom še podaljšala za šest mesecev.

Ustanovite svoje podjetje!

Povračilo stroškov delodajalcem za nakup hitrih testov – 60 evrov

Delodajalec bo lahko dobil 60 evrov povračila za nakup testov za samotestiranje za enega delavca. Test je po zadnjih ukrepih potrebno opraviti na vsakih 48 ur. To pomeni, da se morajo delavci testirati trikrat na teden. Najvišja dovoljena cena za hitre teste za samotestiranje je 2,5 evra (brez DDV). To velja od 6. novembra letos do maja 2022. Za stroške, ki so jih delodajalci imeli pred 8. novembrom letos, povračila ne bo.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

pravno svetovanje

PRIJAVITE SE NA WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Povračilo stroškov delodajalcem le za tiste, ki se morajo testirati!

Predlog določa, da bo povračilo stroškov izplačano v enkratnem pavšalnem znesku za strošek testiranja v osmih tednih. Ta znesek bo 60 evrov na zaposlenega oz. za osebo, ki na drugi pravni podlagi opravlja delo pri delodajalcu. Poudariti je treba, da je povračilo predvideno le za tiste delavce, ki se morajo testirati. V primeru, da v vašem podjetju zaradi preventive testirate tudi cepljene ali prebolele, vam povračilo ne pripada!

Preverite, kakšna izobraževanja ponujamo pri nas!

Vloga za povračilo stroškov delodajalcem prek eDavkov

Vloga za povračilo se bo oddala prek portala eDavki. V oddani izjavi bo delodajalec moral potrditi, da je upravičen do pomoči. Prav tako bo moral pritrditi, da bo sredstva namenil za nakup testov za samotestiranje. Ti morajo biti namenjeni za delavce, ki se morajo testirati. V vlogi bo moral navesti število zaposlenih, za katere bo uveljavljal povračilo. To število se šteje na dan oddaje vloge. Za pravilnost izjave delodajalec kazensko in materialno odgovarja. Vlogo bo treba oddati najkasneje do 15. januarja 2022. Če pa se bo pomoč podaljšala, pa bo vlogo potrebno oddati najpozneje v 15 dneh po izteku roka. Furs bo pomoč izplačal najpozneje do 28. februarja 2022. V primeru podaljšanja roka pa bo Furs pomoč izplačal najkasneje v 30 dneh po prejemu izjave.

Informativni izračun za normirance

Povračilo stroškov delodajalcem – kdaj bo treba pomoč vračati?

Vračilo pomoči je predvideno v primeru, da je upravičenec prejel povračilo stroškov za nakup hitrih testov, a pozneje ugotovil, da ni izpolnjeval pogojev za pridobitev pomoči. To bo treba vračati tudi, če upravičenec sredstev ni porabil za nakup hitrih testov za samotestiranje delavcev. O tem bo treba obvestiti Furs ter znesek pomoči vrniti v 30 dneh od vročitve odločbe o vračilu.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Če pomoč porabite za karkoli drugega vas bo doletela globa!

Povračilo stroškov delodajalcem za nakup hitrih testov za samotestiranje delavcev bo dovoljeno porabiti zgolj za to! Za kršitelje so predvidene kazni. Če bo upravičenec oddal lažno izjavo oz. vlogo, ali pa sredstva porabil za karkoli drugega, ga lahko doleti globa od 200 pa celo do 100.000 evrov!

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja